Juncker’in ‘cesaret’ ve ‘onur’ çağrısı sorunları çözmedi

Bu yılın başından bu yana 500 bini aşkın mültecinin geldiği Avrupa Birliği (AB), dünyanın diğer bölgelerine oranla sayıları oldukça az olan mültecileri barındırma konusunda uzlaşamıyor.

Bu yılın başından bu yana 500 bini aşkın mültecinin geldiği Avrupa Birliği (AB), dünyanın diğer bölgelerine oranla sayıları oldukça az olan mültecileri barındırma konusunda uzlaşamıyor. AB Komisyon Başkanı Jean-Claude Juncker, üye ülkeleri ‘daha cesur’ olmaya davet etti.

Avrupa Parlamentosu’nun (AP) Strasbourg’daki oturumunda konuşan Juncker, birlik ülkelerinin İtalya, Yunanistan ve Macaristan’a gelen 160 bin kadar mültecinin paylaşımı noktasında acil karar vermelerini istedi. “korkmanın zamanı değil” diyen Juncker, ‘cesaret ve dayanışmanın’ zamanı olduğunu vurguladı.

“İnsanlık onurunu göstermenin zamanıdır” diyen Komisyon Başkanı, 160 bin mültecinin paylaşımına ilişkin önerisinin Pazartesi günü yapılacak İçişleri Bakanları Zirvesi’nde kabul edilmesini de istedi.

Jean-Claude Juncker’in önersine göre, İtalya, Macaristan ve Yunanistan’da bulunan mültecilerden 160 bin kadarı diğer AB ülkeleri arasında paylaştırılacak. Almanya yüzde 26 ile mülteci paylaşımında en büyük paya sahip iken, Fransa yüzde 20 ve İspanya ise yüzde 12’lik bir mülteci kotasına razı olmuş durumda.

Ancak Çek Cumhuriyeti ile Slovakya’nın mülteci kotasının zorunlu olmasına karşı çıktığı ve her ülkenin ‘gönüllü’ olarak sayı belirlemesini istemesi işleri zorlaştırıyor. Birliğin nüfus bakımında üçüncü büyük ülkesi Britanya’da mülteci kotasına karşı çıkıyor. Başbakan David Cameron, dün Londra’da yaptığı açıklamada, ülkesinin Schengen Antlaşması’na dahil olmadığını ve ‘kendi sınırlarına sahip olması’ nedeniyle de kota sistemine karşı olduğunu vurguladı.

Mülteci sorununun çözümü konusunda ABD, Avustralya ve bazı Latin Amerika ülkelerinin de açıklamaları oldu. ABD, 2016 sonbaharına kadar 5 ile 8 bin arasında mülteciyi kabul edeceğini duyurmuştu.

Avustralya Başbakanı Tony Abbott da, her yıl kabul edilen 13 bin 500 mülteciye ek olarak, 12 bin kişinin daha kabul edileceğini duyurdu. Venezuela başta olmak üzere birçok Güney Amerika ülkesi de mültecilerin paylaşımı konusundaki ‘uluslararası çabaya’ katılmak istediklerini beyan ediyorlar.