Kabil'de intihar saldırısı

Kabil'de intihar saldırısı

Afganistan'ın başkenti Kabil'de, Amerikan askeri varlığının 2014'ten sonra da sürdürülmesine ilişkin ulusal bir tartışmanın yürütülecek tesisin yakınında düzenlenen intihar saldırısında en az 6 kişi hayatını kaybetti.

İçişleri Bakanlığı sözcüsü Sedik Seddiki AFP'ye yaptığı açıklamada ölenlerden 4'ünün sivil, birinin polis ve birinin de asker olduğunu söylerken, çoğu sivil 22 kişinin de yaralandığını belirtti.

Savunma Bakanlığı'na göre tesisin güvenliğini sağlayan Afgan ordusuna ait zırhlı araçlara yönelik bomba yüklü araçla intihar saldırısı düzenlendi.  Loya Jirga isimli bu geleneksel büyük meclis toplantısı önümüzdeki hafta Perşembe ile Pazar günü arasında Afgan toplumundan 2 bin 500 temsilcinin katılımı ile gerçekleşecek. Toplantıda aylardan beridir Washington ile Kabil arasında müzakere edilen çift taraflı güvenlik sözleşmesi üzerine karar verilecek.

Bu anlaşmada NATO'nun 2014 sonunda sona ermesi beklenen çatışma misyonu ardından ülkedeki Amerikan varlığının koşulları belirlenecek.  Özellikle Amerikan üsleri ve asker sayısı ile bu askerlerin statüsü üzerine kararların alınması gerekiyor.

Kabil'deki saldırıyı henüz üstlenen olmadı ancak intihar saldırıları genellikle Talibanlar tarafından bir saldırı yöntemi olarak kullanılıyor. Talibanlar, hafta içinde yaptığı açıklamada Loya Jirga'yı uyararak, anlaşmanın onaylanması halinde katılımcıların cezalandırılacağı tehdidinde bulunmuştu.