Kaddafi’yi bir Fransız ajan mı öldürdü?

Kaddafi’yi bir Fransız ajan mı öldürdü?

Fransa ve Ýngiltere öncülüðündeki NATO saldırısı sırasında kameralar önünde yapılan linç ardından infaz edilen eski Libya lideri Muammer Kaddafi’nin bir Fransız ajan tarafından öldürüldüðü iddia edildi.

Ýtalyan Corriere della Sera gazetesi, Kaddafi’nin 20 Ekim 2011’deki ölümüne ilişkin resmi nedenleri zan altında bırakan bir haber yayınladı. Gazeteye göre Sirte kenti yakınında yakalanan Kaddafi’yi “Libya direnişinin” bir üyesi deðil, Fransız istihbarat servisinin bir elemanı öldürdü.

31 Ekim 2011’de Fransız “Paris Match” haftalık dergisi de Kaddafi’nin son saatlerine ilişkin yayınladıðı özel bir haberde, eski Libya liderinin ambulansa konulduðunda halen sað olduðunu ve araçta iki kurşunla infaz edildiðini yazmıştı. Ancak ateş edenin kimliði bir sır olarak kalırken, haberde yabancı bir askerin varlıðından da söz edilmemişti.

YERÝNÝ FRANSIZ ÝSTÝHBARATI TESPÝT ETMÝŞTÝ

Ýtalyan gazete bu gizemin anahtarını bulduðunu yazdı. Daha öncesinde Libya Ulusal Geçiş Konseyi’nin eski yönetim konseyi başkanı Mahmud Cibril, Mısırlı Dream TV’de yaptıðı açıklamada “Kaddafi’nin öldürülmesi için devrimci tugayların arasında yabancı bir ajanın sızdıðını” söyledi.

Cibril, “Tanımadıðım bir istihbarat servisinin Kaddafi’nin susturulmasında çıkarı vardı” diyerek Kaddafi’nin çok sayıda uluslar arası rejimle ilişkilerinin olduðuna dikkat çekti. Cibril, “Bu nedenle istihbarat servisi, bedeli ne olursa olsun Kaddafi’nin bu sırları açıklamamasını istedi” dedi.

Corriere della Sera, bu konuda Libya’daki uluslar arası diplomatik çevreleri de kaynak gösteriyor. Bunlara göre, eðer Kaddafi’nin ölümünde çıkarı olan bir yabancı servis varsa, o da Fransızlardır. Bu görüşün son günlerde güçlendiðini ifade eden gazete, özellikle Ulusal Geçiş Konseyi adına yabancı istihbarat ajansları ile ilişkilerin eski sorumlusu Rami El Ubeydi’nin açıklamalarına dikkat çekiyor. Ubeydi, Kaddafi Trablus’tan kaçtıktan sonra yerinin Fransız istihbaratçıları tarafından 2011 Aðustos ayı sonunda tespit edildiðini söyledi.

Kaddafi, 20 Ekim 2011’de Sirte yakınlarında yakalandı. Nasıl öldüðü konusu aydınlatılmadı. Olaya ilişkin ilk açıklamalara bakılırsa, bir araç konvoyu NATO tarafından bombalandı. Ardından, olay yerindeki silahlı militanlar, bir kanalizasyonda saklanmaya çalışan Kaddafi’yi esir aldı. Misrata şehrine doðru yola çıkarıldıktan birkaç dakika sonra öldüðü iddia edildi. Kaddafi’nin linç edildiði görüntüler de tüm dünyaya izlettirilmişti.

SON TANIKLARDAN BÝRÝ DAHA ÖLDÜRÜLDÜ

Kaddafi’nin son dakikalarının temel tanıklarından biri olan 22 yaşındaki Omran Bin Şaban da artık konuşamayacak. Kaddafi’yi tuttuðu sırada çekilen fotoðraf ve görüntülerle ünlenen Şaban, geçen Temmuz ayında Beni Walid kenti yakınlarında silahlı kişilerce kaçırıldı. Şaban, Eylül ayının son haftasında aðır yaralı halde bırakıldı. Ýki ay boyunca işkence gören Şaban, gönderildiði bir Fransız hastanesinde 24 Eylül günü öldü.

KADDAFÝ SARKOZY’NÝN SEÇÝM KAMPANYASINI FÝNANSE ETTÝ

Kaddafi’nin, eski Fransız Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy’nin 2007’deki cumhurbaşkanlıðı kampanyasını finanse etmek için 50 milyon euro vermeyi kabul ettiði belgelenmişti. Mart 2011'deki Libya savaşına Fransa öncülük etmiş, Kaddafi dahil tanıkların çoðu savaşta katledilmişti.

Alternatif internet gazetesi Medipart’ın, Nisan 2012’de yayınladıðı bir belgeye göre Libya rejimi 2006’dan itibaren Nicolas Sarkozy’nin seçim kampanyasını desteklemeye başladı. Resmi armalı belgede Kaddafi’nin 2007’deki cumhurbaşkanlıðı seçimleri için 50 milyon euro vermeyi kabul ettiði anlaşılıyordu. 10 Aralık 2006 tarihli belge eski güvenlik servisleri ve dış istihbarat şefi Musa Kusa’nın imzasını taşıyordu.

Muammer Kaddafi’nin kendisi, oðlu Seyfül Ýslam ve eski istihbarat şefi Abdullah Senusi, Cumhurbaşkanı Sarkozy’nin seçim kampanyasını finanse ettiklerine dair ellerinde belgelerin olduðunu kamuoyuna açıklamışlardı.