Kahire’ye tanklar sürüldü

Kahire’ye tanklar sürüldü

Mısır’da Cumhuriyet Muhafızları, cumhurbaşkanı destekleyicileri ile muhalifler arasında dün başkent Kahire’de yaşanan şiddetli çatışmalar ardından Cumhurbaşkanı Sarayı’nı etrafına tanklar yerleştirdi.

Cumhuriyet Muhafızları komutanı, askerlerin halkı bastırmak için deðil, Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi taraftarları ile karşıtlarını bir birinden ayrıştırmak için görevlendirildiklerini söyledi.

Kahire’de dün Mursi taraftarı Müslüman Kardeşler ile muhalifler arasında meydana gelen şiddetli çatışmalarda en az 5 kişi hayatını kaybederken, 350 kişi de yaralandı.

Görgü tanıklarına göre çatışmaların yaşandıðı Cumhurbaşkanı Sarayı önü ile saraya giden ana yollar üzerinde en az 5 tank ile asker dolu 9 panzer konuşlandırılmış durumda.

Mısır ordusu konu ile ilgili yaptıðı açıklamada, tankların sarayı korumak için bulundurulduðunu belirtti.

Dünkü çatışmalar Mursi’nin seçildiði Haziran ayından bu yana ülkede yaşanan en şiddetli çatışmalardı. Müslüman Kardeşler’den olan Cumhurbaşkanı Mursi, yayınladıðı bir genelge ile kendisine daha fazla yetki tanıması ile, geçtiðimiz yıl eylemleri ile eski Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek’i deviren muhaliflerin tepkilerini üzerine çekti. Muhalifler Mursi’yi kendini ülkenin yeni diktatörü olarak dayatmakla suçluyor.

Muhaliflerin Mursi’yi protesto için sokaða dökülerek Tahrir Meydanı’na tekrardan girmesi ardından Müslüman Kardeşler taraftarlarını Cumhurbaşkanlıðı Sarayı önünde destek mitingine çaðırması olayların kontrolden çıkmasına neden oldu.

Mursi taraftarları sarayın kuzeyindeki Heliopolis semtinde toplanmaya başlayınca muhaliflerde buraya doðru yürüyüşe geçti. Olaylar üzerine Mursi, Salı akşamı sarayı terk etmek zorunda kalmıştı. Mursi’nin dün tekrardan saraya dönmesi ardından akşam saatlerinde şiddetli çatışmalar yaşanmasına neden oldu. Çatışmalar üzerine Mursi'nin 4 danışmanı art arda istifalarını açıkladılar.

Muhalifler ile Hıristiyan Mısırlılar, kendisine büyük yetkiler tanıyan Mursi’nin hazırladıðı yeni anayasa taslaðına büyük tepki gösteriyor. Cumhurbaşkanı yardımcısı Muhammed Mekky, dün yeni anayasaya ilişkin kaygıları gidermek üzere muhaliflerle düzeltmelere gitme çaðrısında bulundu. Ancak, Mekky yeni anayasanın 5 Aralık’ta referanduma getirilmesinde geri adım atmayacaklarını söylemesi muhaliflerin teklifi reddetmelerine neden oldu.