Kaliforniya'da 'hantavirüs' alarmı

Kaliforniya'da 'hantavirüs' alarmı

ABD’nin Kaliforniya eyaletinde, fare yoluyla bulaşan ölümcül bir virüsün şimdiden 10 bin kişiyi risk altına aldıðından endişe ediliyor. Virüsün bulaştıðı tespit edilen altı kişiden 2’si hayatını kaybetti.

Ýlk kez aynı yerde bu düzeyde bir virüs yayılması yaşanıyor. Akciðer sendromlu hantavirüs (HPS), Kaliforniya’daki Yosemit Ulusal Parkı’ndaki bir kampta kalan en az altı turistte teşhis edildi. Bu vakalardan ikisinin ölümcül olduðu belirtildi. Şüpheli bulunan başka vakalar üzerinde de araştırma yürütülüyor.

Amerikan hastalıkları önleme ve kontrol federal merkezi (CDC) Cuma günü yaptıðı açıklamada bu ünlü doðal park alanında konaklayan 10 bin kişinin virüsle kontak kurmuş olabileceðini söyledi.

Tüm hastaların “Curry Village” da kaldıkları ve çadır kiraladıkları belirtildi. Kamp alanındaki mevcut 400 çadırdan 91’inin Salı günü kapatıldıðı bilgisi verildi. Kamp yönetimi, 10 Haziran ile 24 Aðustos arasında burada yer rezerve eden 2900 kişiyi aradıðı belirtildi. Her çadırın dört ziyaretçi kabul ettiði varsayılırsa, 10 bine yakın kişinin etkilenmiş olabileceði tahmini yapılıyor

CDC yaptıðı açıklamada çadırların 24 Aðustos’ta dezenfekte edildikten sonra ziyaretçilerin yerleştirildiðini belirterek, “Ancak 10 Haziran ile 24 Aðustos arasında kalanlar, altı haftalık bir süre içinde HPS’yi geliştirme riski taşıyabilir” dedi.

Hantavirüs nadiren görülüyor ancak tehlikeli bir vürüs. Vakaların yüzde 36’sında ölümcül bir etki yaratıyor. Ýlk etapta iyi huylu semptomlar veren virüs daha sonra ateşli grip, baş aðrısı, böbrek sorunları ve öksürüðe yola açıyor. Virüs, hızlı bir şekilde aðır bir etkide bulunarak solumun yetersizliðine de neden olabiliyor. Ýnsandan insana geçmeyen virüs, nefes alma veya fare dışkısının yutulması halinde bulaşıyor.

Taşıyıcısı pamuk faresi adı verilen Sigmodon hispidus’un anavatanı Güney, Orta ve Kuzey Amerika. Farelerin kendileri virüsten etkilenmiyorlar. Mevcut durumda virüse karşı herhangi bir tedavi bulunmuyor. Ancak hastanın yaşayabilmesi için hızlı müdahale gerekiyor. Hastalıðın ilk olarak tespit edildiði 1993’ten bu yana Kaliforniya’da 60 vaka, ABD genelinde 587 vaka teşhis edildi.