Kanada’da DAİŞ karşıtı koalisyona verdiği desteği arttırıyor

Kanada, insanlık düşmanı DAİŞ'e karşı oluşturulan ABD öncülündeki Koalisyona verdiği desteği artırmaya hazırlanıyor.

Kanada, insanlık düşmanı DAİŞ'e karşı oluşturulan ABD öncülündeki Koalisyona verdiği desteği artırmaya hazırlanıyor.

Kanada savaş uçakları şu ana kadar sadece Irak'taki DAİŞ hedeflerine yönelik hava saldırıları gerçekleştiriyorlardı. Kanada'nın yeni askeri desteğinin, Suriye'deki DAİŞ hedeflerine saldırıları da kapsaması planlanıyor.

Kanada Başbakan Stephen Harper dün parlamentonun Avam Kamarası'nda yaptığı konuşmasında, Kanada'nın Koalisyona verdiği askeri desteği artırma kararını açıkladı.

Harper'ın konuşması, parlamentonun Irak'taki askeri operasyonlara verilen 6 aylık teskereyi uzatma kararından hemen sonra geldi.

DAİŞ'in Irak-Suriye sınırında hareketli olduğunu, bu nedenle de hava saldırılarının Suriye'deki hedefleri de kapsamasının gerektiğini belirtti.

Hava saldırıları öncesinde Suriye yönetiminin iznini almayacaklarının altını çizen Harper, Irak'ta bir kara savaşında dahil olmayacaklarını da vurguladı.

Kanada'nın hava saldırılarına katılan 6 CF-188 Hornet savaş jeti bulunuyor. Ayrıca Kanada Özel Kuvvetlerden 70 asker, Irak'taki Kürt askeri birliklerinin eğitiminde yer alıyorlar.

Geçen aybaşında bir Kanada askerinin yanlış ateş sonucu ölmesi, Kanadalı askerlerin Irak'taki varlığını kamuoyu tartışmasına açmıştı.

Ana muhalefet partisi merkez sol parti Yeni Demokratlar (New Democrats), başbakanın yeni önerisini desteklemeyeceklerini bildirdi. Ancak Başbakan Harper'ın iktidardaki Muhafazakar Partisi, parlamentoda çoğunluğa sahip. Bu nedenle başbakanın önerisinin meclisten onay alması bekleniyor.