Kanada Ýran’daki elçiliðini kapatma kararı verdi

Kanada Ýran’daki elçiliðini kapatma kararı verdi

Kanada dışişleri bakanlıðı, Ýran’daki elçiliðini kapatma kararı aldıðını duyurdu. Bakanlık ayrıca Kanada’daki tüm Ýranlı diplomatları istenmeyen kişiler ilan etti.

Kanada Dışişleri Bakanı John Baird, bakanlıða ait resmi internet sitesinde yayınladıðı açıklama ile Ýran ile tüm diplomatik ilişkilere son verme kararı aldıklarını duyurdu. “Kanada Ýran hükümetini dünya barışı ve güvenliði için en büyük tehdit olarak görmektedir” diyen Baird, devamla, “Ýran rejiminin artan bir şekilde Suriye’deki Beşar Esad rejimine askeri destek saðlıyor; Atom programına ilişkin BM kararları konusunda işbirliðini reddediyor; Sistematik olarak Ýsrail’in varlıðını tehdit ediyor, Yahudi karşıtı söylemlere sıðınarak halk katliamına çaðrılarda bulunuyor; dünyadaki en büyük insan hakları ihlalcilerindendir ve terörist örgütlere sıðınma saðlıyor” dedi.

Kanada’nın bu gerekçelerle Ýran’ı ‘teröre sponsoru devlet’ olarak ilan ettiði belirtilen Blair açıklamasında, Tahran’daki Kanada elçiliðinin kapatılmasına, Kanada’daki Ýranlı diplomatların istenmeyen kişiler ilan edilerek 5 gün içinde ülkeyi terk etmelerine karar verdiði kaydedildi.