Kanada’da seçim zaferini kutlayan partiye silahlı saldırı

Kanada’da seçim zaferini kutlayan partiye silahlı saldırı

Kanada’nın Quebec eyaletinde baðımsızlık yanlısı Quebecois Partisi’nin seçim zaferi kutlamasında silahlı saldırı düzenlendi. Saldırıda 1 kişi ölürken, 1 kişi de yaralandı.

Saldırı, 9 yıldır muhalefette olan partinin seçimin ilk tur sonuçlarının ardından bir azınlık hükümeti kurma yolunda olduðunun ortaya çıkmasını izliyor. Montreal kentinde, Parti Başkanı Pauline Marois zafer konuşması yaptıðı sırada, salonun arka tarafında silah sesleri yükseldi. Marois, korumalar tarafından hemen sahneden indirildi.

Saldırıyı gerçekleştiren, 50 yaşındaki kişi kalabalıðın üzerine ateş açarak 1 kişinin ölümüne, 1 kişinin de yaralanmasına neden oldu. Saldırı sırasında Fransızca Fransızca ''Ýngilizler uyanıyor!'' diye baðırdıðı belirtilen saldırgan gözaltına alındı.

Olaylar bununla da bitmedi. Saldırgan olay yerinden götürüldüðü sırada bu kez bina dışında yangın çıkarıldı. Kimler tarafından çıkarıldıðı bilinmeyen yangın, bölgeye gelen itfaiye ekipleri tarafından söndürüldü.

Olaylar ardından tekrar sahneye çıkan parti lideri Pauline Marois, partililere sakince daðılmaları çaðrısında bulundu.

Saldırı Québécois Partisi'nin Fransızca konuşulan eyaletteki 125 sandalyeli parlamentoda, 54 milletvekilliðini kazandıðını öðrenmesinden kısa süre sonra gerçekleşti. Saldırının partinin zaferi ile ilgili olup olmadıðı henüz bilinmiyor.

Parti eyalet yönetimine geçtikten sonra eyaletin Kanada'dan ayrılması konusunda referanduma gitmesi bekleniyor. Québécois Partisi, 1980 ve 1995 yıllarında iktidara geldiðinde de benzer referandumlar düzenlemiş, ancak başarılı olamamıştı. Ancak Parti lideri Marois mevcut durumda“baðımsızlık için koşulların uygun olduðu” görüşünde.