Kanlı diktatör Peru halkından ‘özür diledi’

Peru’da binlerce insanın katlinden sorumlu tutulan ve şaibeli bir biçimde affedilen eski dictator Fujimori, halktan özür diledi.

1990-2000 yılları arasında görevde iken başta sol-devrimci kesimler olmak üzere  binlerce kişinin katli, işkence görmesi veya kaçırılması talimatını veren Alberto Fujimori, 2007 yılından bu yana hapisteydi. Normal şartlarda 15 yıl hapis cezası kalan Fujimori’nin affedilmesi ardından Peru’da halk sokaklara inmişti.

Protestolar karşısında merkez-sağ Devlet Başkanı Pedro Pablo Kuczynski ve hükümet sert eleştiriler almıştı. Kuczynski’nin  görevden alınmasını engellemek için muhalif parti lideri Keiko Fujimori ve diğer Fujimori ailesi üyeleriyle anlaştığı ve eski diktatörü serbest bıraktığı iddia edilmişti.

PERU HALKINDAN ÖZÜR DİLEDİ

Yoğun protestolar karşısında açıklama yapan 79 yaşındaki eski dictator Alberto Fujimori, Devlet Başkanı Kuczynski’nin yaptığı toplumsal barış çağrısını yineledi.

Tekrar siyasete dönmeyeceğini garanti eden Fujimori, kendisinin görevde olduğu sürede ‘bazı vatandaşları hayal kırıklığına uğrattığını’ kabul etti. Bulunduğu hastaneden Facebook üzerinden konuşan Fujimori, “Ve onlardan tüm içtenliğimle özür diliyorum” diye ekledi.

Fujimori, hakkındaki ağır hapis cezasına rağmen kendisini affeden Devlet Başkanı Pedro Pablo Kuczynski’ye ‘minnettar’ olduğunu da vurguladı.

GENSORU OYLAMASINDA DİKTATÖRÜN KIZININ PARTİSİ RET VERMİŞTİ

Alberto Fujimori’nin bu özrünün hem kendisine hem de tartışmalı kararı alan hükümete yönelik yoğun eleştirileri boşa çıkarma amaçlı olduğu savunuluyor. 2032 yılına kadar hapis cezası alan Fujimori’nin kızı Keiko Fujimori, son seçimlerde kılpayı devlet başkanlığı seçimlerini kaybetmişti.

Keiko Fujimori’nin partisi Fuerza Popular, hükümet hakkındaki rüşvet iddiaları sonrasında Devlet Başkanı Kuczynski’ye yönelik gensoru oylamasında ret yönünde oy kullanmıştı. Bu oylamadan birkaç gün sonra ise Alberto Fujimori’nin affedildiği duyurulmuştu.