Karadziç savunmasına başladı

Karadziç savunmasına başladı

Eski Bosnalı Sırp lider Radovan Karadziç, soykırım, savaş suçu ve insanlıða karşı suçlardan yargılandıðı Savaş suçları mahkemesinde savunmasına başladı.

Hollanda’nın Den Haag kentindeki BM Savaş Suçları Mahkemesinde görülen davada Karadziç savunmasına, “Suçlanmayı deðil, yaptıðım iyi şeyler için ödüllendirilmem gerektiðini düşünüyorum” diyerek başladı.

Eski lider Radovan Karadziç, Bosna savaşını (1992-1995) önlemek için elinden gelen her şeyi yaptıðını belirterek, Müslümanlara karşı olmadıðını ve savaş suçlarını önlemeye çalıştıðını ileri sürdü. Karadziç, kendilerini köşeye sıkıştırılmış hissettikleri için, merkezi hükümetten ayrıldıklarını, savaşı ise Sırplara saldırarak Bosnalı Müslümanların başlattıklarını söyledi.

Karadziç savunmasının girişinden hemen sonra, soykırım, savaş suçları ve insanlıða karşı suçlar konusundan ziyade hekim, psikiyatrist ve şairlik niteliklerine deðindi. Bununla birlikte Karadziç mahkeme heyetini yaşanan savaş konusunda tarihe daha derinden bakmaları çaðrısında bulundu. Karadziç savunması sürecinde çok sayıda kişiyi tanık olarak dinlenecek.

Eski Bosnalı Sırp lider, 64 yaşındaki Karadziç, 13 yıllık kaçışının ardından 2008 yılında yakalanıp, Den Haag’taki Eski Yugoslavya için kurulan Uluslararası Savaş suçları Mahkemesi'ne teslim edilmişti. Karadziç'in mahkemesi 2009 yılının Ekim ayında başlamıştı. Karadziç, Temmuz 1995’te gerçekleşen 7 binden fazla Bosnalı Müslüman erkeðin öldürüldüðü katliam dahil 1992-1995 yılları arasında 100 binden fazla kişinin ölümünden birincil derecede sorumlu olmaktan dolayı, soykırım, savaş suçu ve insanlıða karşı suç dahil 10 temel suçtan yargılanıyor.