Karikatürleri yayınlayan Charlie Hebdo'ya tepki ve yoðun ilgi

Karikatürleri yayınlayan Charlie Hebdo'ya tepki ve yoðun ilgi

Ýslam karşıtı filme şiddetli tepkiler sürerken, Fransa’nın etkili mizah gazetelerinden Charlie Hebdo’ya Ýslam dünyasının peygamberi Hz. Muhammed’in karikatürlerini yayınladı. Gazete birçok bayide tükendi. Provokasyon mu, ifade özgürlüðü mü? Ýşte ilk tepkiler.

Mizah dergisi bugün Hz. Muhammed’in karikatürlerini yayınladı. Derginin müdürü I-Télé’de Salı günü yaptıðı açıklamada karikatürlerin “şok olmak isteyen herkesi şok edecek” dedi.

Gazetenin müdürü bu sabah LCI üzerinde yaptıðı açıklamada ise “Şok olmaktan korkanlar Charlie Hebdo’yu satın almasın” diye ekledi.

Gazete bugün Paris’teki birçok bayide tükendi. Bu karikatürler “Müslümanların masumiyeti” isimli Ýslam karşıtı amatörce yapılmış bir filme Müslüman dünyasının şiddetli tepkilerinin sürdüðü bir sırada yayınlandı.

Charlie Hebdo, Kasım 2011’de de “Charia Hebdo” (Haftalık Şeriat) isimli sayısının çıktıðı gün binası ateşe verildi. Haftalık gazete kurulduðu 1970’ten bu yana muhalif ve polemik yaratan zengin içeriði ile dikkat çekiyor.

Olası saldırılara karşı gazetenin binası önünde yoðun güvenlik önlemleri alındı.Fransa büyükelçiliklerinin güvenliklerinin de arttırıldıðı bildirildi.

BAŞBAKAN: KARÝKATÜRLER DE ÝFADE ÖZGÜRLÜÐÜDÜR

Başbakan Jean-Marc Ayrault, karikatürlere karşı Paris’te gösterilerin yasaklanacaðını söyledi. Ayrault, “Biz ifade özgürlüðünün güvence altında olduðu bir ülkedeyiz, karikatür özgürlüðü dahil” dedi. Başbakan, “Eðer gerçekten birileri kendi inançları bazında incindiði hissini taşıyor ve hukuk sınırının aşıldıðını düşünüyorsa -ki biz hukuka tamamiyle saygı gösterilmesi gererek bir hukuk devletindeyiz- mahkemelere başvurabilir” dedi.

MÜSLÜMAN KONSEYÝ: PROVOKASYONLARA GELMEYÝN

Dışişleri Bakanı Laurent Fabius “tüm provokasyonlara” karşı olduðunu söylemekle birlikte, ifade özgürlüðünün önemine vurgu yaptı. Paris’teki Büyük Cami rektörü Dalil Boubakeur, “ateşe benzin dökmemek gerektiðini söyledi. Fransa’daki farklı Müslüman akımları temsil eden Müslüman Ýnancı Konseyi, “Müslümanların duygularına kasıtlı bir şekilde saldıran” bu yeni eylemi şiddetle kınadı ancak “ifade özgürlüðüne de baðlı” olduklarını belirtti. Konsey, Fransa’daki Müslümanlara provokasyonlara gelmemesi çaðrısında bulundu.

YAHUDÝ KONSEYÝ: ONAYLAMIYORUZ

Fransa’da Yahudi Kurumları Temsil Konseyi (Crif) Başkanı Richard Prasquier, karikatürleri onaylamadıðını belirterek, filme karşı eylemler sırasında ölen kişileri hatırlattı.