Katalonya baðımsızlık referandumu 2014'te

Katalonya baðımsızlık referandumu 2014'te

Ýspanya’da geniş bir özerkliðe sahip olan Katalonya’da “ulusalcı” olarak nitelendirilen bölgesel yönetimi başkanı Artur Mas’ın partisi Katalan Koalisyonu (Convergencia i Unio- CiU) ile baðımsızlıkçı muhalefet partisi ERC, Katalonya’nın kendi kaderini tayin referandumunun 2014’te yapılması için anlaştı.

Katalonya Cumhuriyetçi Solu (ERC) basın servisi başkanı Sergi Sol, “2014’te referanduma gitme konusunda anlaşmaya vardık” dedi. CiU partisinden bir sözcü de 2014 yılı içerisine bir referanduma gitmeyi öngören “bir anlaşma” saðlandıðını söyleyerek, bu bilgiyi doðruladı. CiU sözcüsü, “Net bir tarih henüz yok” dedi.

CiU ve ERC geçerli bir neden olması halinde, iki partinin onayı ile referandumun ertelenebileceðini de belirttiler. Soli, “referanduma gitmeyi geciktiren tek gerekçe bir atom bombasının düşmesi olur” diye ekledi.

Kasım ayında yapılan erken seçimlerde Katalonya özerk yönetim başkanı Artur Mas liderliðindeki milliyetçi Katalan Koalisyonu (CiU) oyların yüzde 30’unu alarak, 135 sandalyeden 50’sini kazandı. CiU, 2010 yılındaki seçimlerde yüzde 38 oy alarak 62 sandalye kazanmıştı. Seçimlerin en önemli galibi ise, baðımsızlık yanlısı ERC olmuştu. Oyların yüzde 13,7’sini alan ERC, parlamentodaki sandalye sayısını 10’dan 21’e çıkarmıştı. ERC’nin seçimlerde oyunu arttırması ile baðımsızlık yanlısı CiU’nun oy kaybetmesi, baðımsızlık isteyen seçmenin saðdan sola kaydıðı şeklinde yorumlanmıştı.

Ýspanya’da yaşanan ekonomik kriz nedeniyle özellikle Katalonya ve Bask bölgesinde gelişen baðımsızlık eðilimi artıyor. Ýşsizlik oranının Ekim ayı itibariyle yüzde 26'nın üzerinde olduðu Ýspanya’da Katalonya halkı kendi bölgelerini vuran ekonomik krizden Madrid yönetimine ödenen vergileri sorumlu tutuyor.

42 milyar Euro borcu bulunan Katalonya’nın 16 milyar Euro kamu açıðı var. Katalonya özerk yönetimi, merkezi yönetime verilen vergiyi yüzde 4’e indirmek istiyor. Katalonya Özerk Bölge Başbakanı ve CIU Başkanı Artur Mas ile Ýspanya Başbakanı Mariano Rajoy arasındaki görüşmeler uzlaşmazlıkla sonuçlanmıştı.

Ekonomik olarak Ýspanya’nın en güçlü bölgelerinden biri olan Katalonya’da baðımsızlık yanlılarının elinin son krizle birlikte güçlendiði düşünülüyor. Geçtiðimiz 11 Eylül’de Katalonya’da baðımsızlık yanlısı bir gösteriye 1,5 milyon kişi katılmıştı.