Kerry'ye göre Suriye muhalefetinin kararı 'büyük adım'

Kerry'ye göre Suriye muhalefetinin kararı 'büyük adım'

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, Suriye Ulusal Koalisyonu'nun Cenevre-2 konferansına katılma kararının "büyük bir adım" olduğunu savundu.

Birleşik Arap Emirlikleri'nin başkenti Abu Dabi ziyareti sırasında açıklamada bulunan ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, "Dün, Suriye muhalefeti Cenevre'ye gitme kararı aldı. Bu büyük bir adım" dedi.

Batı, Körfez Monarşileri ve Türkiye'nin desteğindeki Suriye Ulusal Koalisyonu hafta sonu İstanbul'da toplanarak, ABD ve Rusya öncülüğündeki Cenevre konferansına katılım konusunu tartıştı.  Yazılı bir açıklama yapan koalisyon, "Cenevre-2 konferansına katılmanın gerekliliği konusunda koalisyon üyeleri arasında bir konsensüs oluştu" dedi.

Suriye hükümeti konferansa katılım için hiçbir ön koşul kabul etmeyeceklerini açıklamıştı. Aylardan beridir ikinci bir Cenevre konferansının düzenlenmesi için girişimlerde bulunuluyor. Suriye muhalefeti İstanbul'da toplanmadan önce, Cenevre konferansına katılmayı reddederek Başar El Esad'ın gidiş için güvence verilmesini istemişti.

Koalisyon İstanbul'daki toplantıda yürütülen tartışmalar sonucunda konferansa katılımın koşullarını şöyle sıraladı: Suriye hükümetinin ilk yardımla görevli kuruluşların kuşatma altındaki alanlara girişi için güvence vermesi, siyasi tutsakları serbest bırakması ve gelecekteki tüm siyasi konferansların Suriye'de bir geçiş hükümeti üzerine yapılması.

Özellikle Türkiye, Katar ve Suudi Arabistan'ın etki alanı içerisinde bulunan koalisyonun kendi içindeki derin bölünmüşlüğü ve Cenevre-2 konusundaki ön koşulları, konferansın bugüne kadar ertelenmesinin temel nedenleri arasında bulunuyor.

Koalisyon Pazar günü yaptığı açıklamada, alandaki silahlı grupların desteği olmadan Cenevre müzakerelerine katılmayacaklarını duyurmuştu.

Bunun üzerine Arap Birliği, Suriye muhalefetini Cenevre-2'ye katılmaya ve bir an önce kendi delegasyonunu oluşturmaya çağırdı.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, 8 Kasım günü yaptığı bir açıklamada Suriye muhalefetinin kendi içerisindeki bölünmüşlüğüne dikkati çekerek "Ulusal Koalisyon tüm Suriye muhalefetini birleştiremez" demişti. Lavrov, "muhalefet yapıları bünyesinde bile çoğunluğu temsil etmeyen Ulusal Koalisyon'un Suriye halkının tek temsilcisi rolü oynamayı hesapladığı" tepkisinde bulunmuştu.

Çin, Rusya ve Hindistan da Pazar günü yaptıkları açıklamalarda Suriye krizinde bir siyasi çözüme ihtiyaç olduğunu bildirdi. 

Birinci Cenevre konferansı 30 Haziran 2012'de gerçekleşmişti.  Ancak bu konferansta öngörülen siyasi geçiş sürecine taraflar uymadı.