Kıbrıs’ın yeni cumhurbaşkanını zorlu bir dönem bekliyor

Kıbrıs’ın yeni cumhurbaşkanını zorlu bir dönem bekliyor

Kıbrıs’ta yapılan cumhurbaşkanlığı seçiminde merkez-sağ Demokratik Seferberlik Partisi’nin adayı Nicos Anastasiades kazandı. Yeni cumhurbaşkanının ilk işi, ekonomiyi ve ülke hazinesini tekrar canlandırabilmek için, Avrupa Birliği (AB) ile 17 milyar euroluk bir kredi anlaşması imzalamak olacak.

Geçtiğimiz hafta yapılan seçimlerin ilk turunda yüzde 45 oy alan Anastasiades, dün yapılan ikinci turda Emekçi Halkın İlerici Partisi (AKEL) adayı Stavos Malas ile karşı karşıya gelmişti. Anastasiades, geçerli 412 bin oydan 237 bin (yüzde 57,48) kadarını alarak cumhurbaşkanlığı görevine hak kazandı.

Seçimlere katılım oranı ilk turda yüzde 83 iken, ikinci tura olan ilgi beklenenden az olarak yüzde 81 civarında gerçekleşti.

Asıl mesleği avukatlık olan 66 yaşındaki yeni cumhurbaşkanı, ilk kez 1981 yılında Temsilciler Meclisi’ne seçilmişti. 1997 yılından bu yana partisinin başkanı olarak siyasete devam eden Anastasiades’in partisi 2011’deki milletvekilliği seçimlerinde kıl payı birinci olmuştu.

KRİZLE BOĞUŞMAK ZORUNDA KALACAK

‘Kriz’in bir Lider’e ihtiyacı var’ sloganıyla seçilen Nicos Anastasiades’i zorlu bir 5 yıl bekliyor. Ülkenin içinde bulunduğu ekonomik kriz ve devletin ödeme zorlukları nedeniyle dışarıdan en az 17 milyar euroluk bir kredi beklentisi var. Bu da, ülkenin bir yıllık milli gelirine yakın bir miktar demek.  Anastasiades, ilk olarak AB ve uluslararası finans kurumlarından kredi almaya odaklanmak zorunda kalacak.

Kıbrıs ekonomisi 2012 yılında yüzde 2,2 oranında gerilemiş, işsizlik oranı ise yüzde 15’i bulmuştu. Ekonominin içinde bulunduğu zor koşullar nedeniyle hükümet, bir çok alanda kemer sıkma politikalarını devreye koymuştu.

Kıbrıs Parlamentosu 2012’de kamu sektörü çalışanlarının maaşlarında yüzde 15’e kadar kesintiye gitmiş ve maaş zamlarını 2016’ya dondurmayı kararlaştırmıştı. Sosyal yardımların da kesintilere maruz kaldığı ülkede, başta sigara, alkol ve akaryakıt ürünleri olmak üzere bir çok ürüne yeni vergiler getirilmişti. Ülkenin kuzeyinde devam Türk işgali ise henüz çözüm umudu olmayan bir başka konu olarak Anastasiades’in önünde duruyor.

Anastasiades ve partisi 2004 yılında Kıbrıs’ın birleştirilmesini öngören Annan Planı’na destek vermişti. 2005 yılında Kıbrıs Rumlarının büyük bir kesiminin oylarıyla bu plan referandumdan geçememişti. Yeni cumhurbaşkanının, kuzeydeki işgali sonlandırma ve ülkenin toprak bütünlüğünü sağlama konusunda net bir politikası ise şimdilik bulunmuyor.