Kıbrıs Türk güçleri BM misyonuna saldırdı

Türk devletinin işgali altındaki Kıbrıs’ın kuzeyindeki askeri ve polisiye güçlerin, tampon bölgede izinsiz yapılaşmayı engelleyen BM’ye bağlı Mavi Kask kuvvetlerine saldırdığı bildirildi.

Uluslararası toplumun tanıdığı Kıbrıs Cumhuriyeti ile 1974’ten bu yana Türk devletinin işgali altında olan Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ni bölen Yeşil Hat üzerindeki Pyla köyünde saldırının gerçekleştiği duyuruldu.

BM misyonu UNFICYP yaptığı yazılı açıklamada Kıbrıs Türk yetkililerini perşembe günü “BM’nin tampon bölgesi içinde izinsiz inşaat faaliyetleri” konusunda uyardıklarını hatırlattı.

Açıklamaya göre Mavi Kasklılar, cuma günü ara belgeye giren bir yol inşaatını engellemeye çalışırken saldırıya uğradı.

UNFICYP, "Kıbrıs'taki Birleşmiş Milletler Barış Gücü, bu sabah Kıbrıs Türk tarafı personelinin Birleşmiş Milletler barış güçlerine yönelik saldırılarını ve BM araçlarına verdiği zararı kınıyor” dedi.

BM misyonu, "BM barış güçlerinin güvenliğine yönelik tehditler ve BM mallarına zarar verilmesi kabul edilemez ve uluslararası hukuka göre ciddi bir suç teşkil ediyor” diye ekledi.

AFP’ye konuşan ancak adının açıklanmasını istemeyen bir yetkiliye göre, sivil giyimli polis memurları ve Kıbrıslı Türk askerler bir barış gücünü dövdü ve 12 dolayındaki kişiyi "şiddetle iterek" saldırdı. Kıbrıs Cumhuriyeti hükümet sözcüsü Konstantinos Letymbiotis "statükoyu ihlal etmeye yönelik çok ciddi bir girişim” diyerek saldırıyı kınadı.

ABD, Fransa ve İngiltere yaptıkları ortak açıklamada "BM tampon bölgesine giden bir yolun izinsiz olarak inşa edilmesinden ve Kıbrıs Türk güçleri tarafından barış gücü askerlerine yapılan saldırılardan duydukları derin endişeyi" dile getirdiler.

Bölünmüş adayı yeniden birleştirme çabaları, 2017 yılında BM destekli görüşmelerin son turunun başarısızlıkla sonuçlanmasından bu yana tıkanmış durumda.