Kolombiya’da karşılıklı ateşkes için uzlaşma

Kolombiya’da 50 yıllık iç savaşa son vermek amacıyla devam eden müzakerelerde çatışmaların durdurulması için anlaşma sağlandığı bildiriliyor.

Kolombiya’da 50 yıllık iç savaşa son vermek amacıyla devam eden müzakerelerde çatışmaların durdurulması için anlaşma sağlandığı bildiriliyor.

Kasım 2012’den bu yana Küba’nın başkenti Havana’da sürdürülen müzakerelerde ilerleme sağlanıyor. Geçtiğimiz hafta Kolombiya Devrimci Silahlı Güçleri (FARC) tarafından saldırıların durdurulmasına ilişkin yapılan açıklamadan sonra hükümet de olumlu cevap verdi.

Kübalı diplomat Rodolfo Benitez ile Norveçli arabulucu Dag Nylander tarafından basına yapılan açıklamada, Kolombiya ordusunun da saldırıları durdurma konusunda olumlu tavır gösterdiği belirtildi. Buna göre, FARC ve hükümet temsilcileri, çatışmaların durdurulması noktasında anlaştı.

Açıklamada, tarafların nihai barış antlaşmasının imzalanması için gerekli çabaları göstereceği kaydedildi. Ordu ve FARC arasındaki çatışmalara son verecek çift taraflı ve kalıcı bir ateşkesin şartlarının belirlenmesi için de çalışmalar devam edecek.

Kolombiya’da 1964 yılında haklarını arayan köylülerin isyanıyla başlayan çatışmalarda şimdiye kadar 220 bini aşkın insan yaşamını yitirdi. Binlerce gerillasıyla ülkenin önemli bir kesiminde kontrolü elinde bulunduran FARC, geçtiğimiz hafta içinde ateşkes ilan etmişti. Çatışmalar Nisan ayından bu yana yeniden şiddetlenmiş ve onlarca asker ile gerilla yaşamını yitirmişti.