Kolombiya hükümeti ile FARC Oslo’da buluşacak

Kolombiya hükümeti ile FARC Oslo’da buluşacak

Kolombiya hükümeti ile FARC örgütü arasında yapılan gizli görüşmeler sonucunda taraflar barış görüşmeleri için Oslo’da buluşma kararı aldı. Oslo görüşmeleri 5 Ekim’de başlayacak.

Latin Amerika medyasında uzun süredir spekülasyonları yapılan Kolombiya hükümeti ile FARC gerilla örgütü arasındaki görüşmeler doðrulandı. Görüşmeler bizzat Kolombiya Devlet Başkanı Juan Manuel Santos tarafından doðrulandı. Görüşmeleri önce twitter hesabından doðrulayan Santos, Başkanlık yemini ettiði ilk günden itibaren Kolombiya’da barışı tesis etmek için çalıştıðını belirterek, "Barışı arama çabaları doðrultusunda, yaşanan çatışmalara son vermek için Farc ile görüşmelerde ilerleme saðlanmıştır" dedi. Santos, kısa bir süre sonra ise devlet televizyonuna konuşarak, “Barış arayışına olan sorumluluðunu” yerine getirdiðini söyledi.

Latin Amerika medyası, Kolombiya hükümeti ile FARK’ın barış görüşmelerini başlatmak için bir anlaşma imzaladıðını yazmıştı. Yerel medya aðı Telesur’a Kolombiya Devlet Başkanı Juan Manuel Santos’un kardeşi Enrique Santos Calderon, güvenlik danışmanı Sergio Jaramillo ve çevre bakanı Frank Pearl’ın katıldıðı görüşmeler, Venezüella, Norveç ve Kübalı arabulucular eşliðinde geçen Mayıs ayında gizlice Kuba’ın başkenti Havana’da başlatıldı. Havana’daki görüşmelerde taraflar imzaladıkları resmi anlaşma ile esas görüşmelerin Ekim ayında Norveç’in başkenti Oslo’da başlamasına karar verdiler.

Kolombiya Ulusal Radyosu RCN de haberleri doðrulayarak, Oslo’daki görüşmelerin 5 Ekim günü başlayacaðını duyurdu. RCN ayrıca tarafların bu süreç içerisinde Havana’da görüşmelere devam edebileceklerini de kaydetti.

Kolombiya hükümeti ile FARC arasındaki ilki 1982 yılına ait olan, zaman zaman kesintilere uðrayan barış görüşmeleri en son Şubat 2002’de başarısızlıkla sonuçlanmıştı. Barış görüşmelerinin başarısızlıða uðramasından sonra, ülkede 50 yıldır silahlı mücadele yürüten FARC ile devlet güçleri arasında şiddetli çatışmalar yaşandı. Bu süreçte büyük kayıplar vermesine karşın FARC, ülkenin güneydoðusunda konumlandıðı geniş alan üzerindeki hakimiyetini sürdürmeye devam etti.

FARC, yaklaşık 2 yıl önce Kolombiya devlet başkanlıðı koltuðuna oturduktan sonra müzakere işaretlerini veren Manuel Santos’a Mart ayında sivil toplum örgütleri aracılıðı ile gönderdikleri bir mektupta barış görüşmelerine katılabileceklerini duyurmuştu.