Kongo için barış anlaşması imzalandı

Kongo için barış anlaşması imzalandı

Afrikalı liderler, iç savaşla boğuşan Demokratik Kongo Cumhuriyeti ve bölge için ‘barış, güvenlik ve işbirliği’ çerçeve anlaşması imzaladı.  

‘Tarihi’ olarak tanımlanan anlaşma, Etiyopya’nın başkenti Addis Abeba’da Afrika Birliği merkezinde düzenlenen törenle imzalandı. Törene, Tanzaniya, Ruwanda, Güney Afrika ve Kongo devlet başkanları ile Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki Moon’un da aralarında bulunduğu çok sayıda devlet başkanı, başbakan ve uluslararası temsilciler katıldı.

11 Merkez ve Güney Afrika ülkesi tarafından imzalanan anlaşma, BM Genel Sekreteri Moon’un girişimleri sonucu oluştu. İmza töreni sırasında konuşan BM sekreteri, anlaşma ile birlikte tüm bölge ile Kongo için ‘yeni bir süreç’in başladığını söyledi.

Demokratik Kongo Cumhuriyeti Devlet Başkanı Joseph Kabila ise yaptığı konuşmada, barışçıl bir ülke olduklarını, sorumluluklarını yerine getireceklerini söyledi. Kabila, “Umarım anlaşmaya imza atan diğer ülkeler de bunu yapar” dedi.

Çerçeve anlaşmada taraf ülkeler, komşu ülkelerdeki çatışmalara karışmama, isyancı gruplara destek sunmama vaadinde bulunuyorlar. Taraf ülkeler ayrıca, Kongo’da barışın tesisi ve ekonomik kalkındırma yanı sıra bölgenin ilerlemesinde yardımda bulunma sözü veriyorlar.

Anlaşmayla birlikte Kongo’ya BM müdahale gücü göndermenin önü açılmış oldu. BM, ülkedeki isyancı gruplarla çatışmaya girecek 2 bin 500 kişilik bir müdahale gücü göndermeyi planlıyor. Kongo’da halı hazırda 17 bin BM barış gücü askeri bulunuyor.

Gözlemciler, çerçeve anlaşmanın içeriğinin ‘haddinden fazla genellemeci’ olduğunu belirterek, anlaşmanın BM Genel Sekreteri Moon’un umduğu Kongo ve bölgede ‘yeni bir süreç’e yol açmayacağı görüşünde.