Koronavirüs dünya nüfusunun yüzde 60’ını etkileyebilir!

Çin’de yeni koronavirüs salgını nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı bini geçti. Ünlü bir epidemiyolojist, virüsün dünya nüfusunun yüzde 60’ını etkileyebileceği uyarısını yaptı. WHO “çok büyük tehlike” dedi.

Aralık’ta 11 milyon nüfuslu Wuhan kentinde ortaya çıkan yeni koronavirüs salgını nedeniyle Kıta Çin’de vaka sayısı 42 bin 600’ü geçerken, bunlardan en az bin 16’sı hayatını kaybetti.

Kıta Çin dışında virüs biri Filipinler’de, biri de yarı özerk Hong Kong’da olmak üzere iki kişinin ölümüne neden oldu. 30 dolayında ülke ve bölgede vaka sayısı 400’ü aştı.

WHO: BÜYÜK BİR TEHDİT

WHO’nun Cenevre’de düzenlediği sağlık konferansının açılışında konuşan Genel Sekreter Tedros Adhanom Ghebreyesus, vakaların yüzde 99’unun Çin’de odluğunu ve bu ülke için büyük bir aciliyet teşkil ettiğini belirtirken, “Bu aynı zamanda dünyanın geri kalanı için de çok ağır bir tehdit oluşturuyor” dedi.

Konferansa 400 dolayında bilim insanı katıldı. İki gün boyunca salgına karşı mücadele olanakları tartışılacak. WHO yöneticisi, “En önemlisi, salgını durdurmak ve yaşamları kurtarmaktır” dedi.

Tüm ülkeleri dayanışmaya ve verileri paylaşmaya çağıran WHO şefi, “Bu salgını yenmek için adil bir paylaşıma ihtiyacımız var” dedi.

VİRÜSE YENİ AD VERİLDİ

Ghebreyesus, "Eğer şimdiden yatırım yaparsak, bu salgını durdurmak için realist bir şansımız var" derken, yeni koronavirüse bundan böyle "Covid-19" adını verdiklerini açıkladı. Şimdiye kadar geçici olarak "2019-nCov" adı kullanılıyordu. 

DÜNYA NÜFUSUNUN YÜZDE 60’INI ETKİLEYEBİLİR

Hong Konglu ünlü epidemiyolojist profesör Gabriel Leung, konferansa katılmadan önce Guardian gazetesine verdiği mülakatta, yeni virüs kontrol altına alınmazsa dünya nüfusunun yüzde 60’ını etkileyebileceği uyarısında bulundu.

Leung, ölümcüllük oranı şimdilik yüzde 2’nin altında olsa da, küresel düzeyde ölümlerin kitlesel olabileceğini sözlerine ekledi. Çin’in sert önlemler kapsamında 56 milyon kişiyi karantinaya aldığına dikkat çeken Leung, bunun ne kadar etkili olduğunu bilmenin hayati önem taşıdığını ifade etti. Leung, başka ülkelerin de böyle bir tedbiri tasarlaması gerektiğini söyledi. 56 milyon kişi Fransa gibi bir ülkenin nüfusunun yüzde 86’sına denk geliyor.

RUSYA’DA BİR HASTA İYİLEŞTİ

Öte yandan Rusya’da koronavirüs taşıyan Çinli bir üniversite öğrencisi Sibirya’daki Tyumen’de bir hastanede tedavi gördükten sonra, iyileşti. Rus yetkililer, hastanın 31 Ocak günü hastaneye yatırıldığını belirtirken, son tahlillere göre hastanın iyileştiğini kaydetti. Rus topraklarında resmi açıklamalara göre sadece bir virüs vakası kaldı. Çin vatandaşı sözkonusu kişi, sınır bölgesi Transbaykalia’da tedavi görüyor.

LONDRA’DA ARAŞTIRMACILAR BİR AŞI TEST ETTİ

Londra’da ise Imperial College araştırmacıları, yeni koronavirüse karşı aşıları fareler üzerinde test eden ilk kişiler arasında olduklarını açıkladı. Araştırmacılar, yıl sonuna kadar bir aşıyı hazır hale getirmeyi umuyor.

Çin haber ajansı Xinhua’ya göre Şangay’da bir üniversite de Pazar günü fareler üzerinde testlere başladı.