KPRF: Rusya yasaklı gıdaları yoksul ülkelere göndersin

Rusya’ya yaptırım uygulayan ülkelerden gelen gıda ürünlerine yönelik imha operasyonları devam ederken, 5 ülkeden daha gıda ithalatı yasaklandı.

Rusya’ya yaptırım uygulayan ülkelerden gelen gıda ürünlerine yönelik imha operasyonları devam ederken, 5 ülkeden daha gıda ithalatı yasaklandı. Ancak Moskova’nın yasaklı ülkelerden gelen gıdaları imhasına tepki gösteren Komünist Parti, ele geçirilen gıdaların yoksul ülkelere verilmesi çağrısı yaptı.

Ukrayna krizi nedeniyle Rusya’ya yaptırım uygulayan Avrupa Birliği (AB), Amerika Birleşik Devletleri (ABD), Kanada, Norveç ve Avustralya’dan sonra 5 ayrı ülkeden gıda ithalatı yasaklandı. Rusya Tarım Bakanlığı, Arnavutluk, İzlanda, Karadağ, Liechtenstein’dan gıda ithalatını yasaklarken, Ocak ayından itibaren de Ukrayna’dan gıda alımına son verileceğini duyurdu.

Yasak kapsamına bu ülkelerden gelen süt ürünleri, balık, et, meyve ve sebzeler giriyor.

Geçtiğimiz hafta ülkenin birçok bölgesinde gümrük görevlilerince ele geçirilen ve ithalat yasağı olan ülkelerden gelen yüzlerce ton gıda ürünü imha edilmişti. Bu ürünlerin büyük kısmının önce Kazakistan, Belarus ve Türkiye gibi yasak kapsamında olmayan ülkelere satıldığı, sonra da bu ülkelerden alınan ihracat belgeleriyle Rusya’ya sokulduğu iddia edilmişti.

KOMÜNİSTLER: ELE GEÇİRİLEN GIDALAR YOKSUL ÜLKELERE GÖNDERİLSİN

Öte yandan, ülkedeki ikinci büyük siyasi güç olan Rusya Federasyonu Komünist Partisi (KPRF), yasaklı gıdaların imhasına son verilmesini istedi. Ele geçirilen gıdaların daha insani amaçlarla kullanılmasını isteyen KPRF milletvekilleri, Rusya Meclisi Duma’da çağrı yaptılar.

Duma’nın internet sitesinde yorum yapan milletvekilleri, gıdaların Rusya’daki yoksullara verilmesini yada yoksul ülkelere gönderilmesini istediler. KPRF milletvekillerinin ortak açıklamasında, “Birleşmiş Milletler (BM) verilerine göre, 800 milyonu aşkın insan açlık çekerken, her yıl milyonlarcası bu yüzden yaşamını yitiriyor. Ama Rusya, Dünya’nın gözleri önünde gıda ürünlerini imha ediyor” tepkisine yer verildi.