Kremlin'den Erdoðan'a yalanlama

Kremlin'den Erdoðan'a yalanlama

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in danışmanı, Çarşamba günü Moskova'da Putin ile Türk Başbakan Recep Tayyip Erdoðan arasındaki görüşmede Esad'ın ülkesinden ayrılmasının gündeme gelmediðini söyledi.

Türkiye Başbakanı Recep Tayip Erdoðan’ın Moskova’ya gerçekleştirdiði bir günlük ziyaret sırasında yapılan görüşmelerden bir sonuç çıkmadı. “Şam’da patlayan bomba Kremlin’de yankılandı” başlıðı atan Kommersant her iki liderin görüşme halindeyken Şam’daki patlamanın meydana geldiðini ve Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov’un bunu görüşmelerin bitmesini beklemeden Putin’e ilettiðini yazdı.

Dünkü görüşmelerden sonra bugün Kremlin’den Erdoðan’ı yalanlayan bir açıklama geldi. Putin'in dışişleri danışmanı Yuri Uşakov, gazetecilere yaptıðı açıklamada, Putin'in Erdoðan'la dün yaptıðı görüşmede Esad'ın ülkesinden ayrılmasının gündeme gelmediðini açıkladı. Başbakan Erdoðan, dünkü Rusya ziyaretinin dönüşünde havaalanında yaptıðı konuşmada, Rusya'ya "Esad'sız bir çözüm paketi" sunduklarını ve Rus tarafının da bunu düşünmeyi kabul ettiðini söylemişti.

Suriye'de Esad'ın yönetimi bırakmasını gerektiðini savunan Başbakan Erdoðan'ın, Esad'ın olmadıðı alternatif çözüm önerilerini Rusya'ya da sunduklarını belirtmişti.

GÖRÜŞME KÖTÜ GEÇTÝ

Kremlin'deki zirvenin ardından iki lider basın mensuplarının karşısına gergin çıktı. Türk basını dâhil çoðunluk görüşmenin olumsuz geçtiði yorumlarında bulundu. Putin Suriye krizine hiç girmeden az konuşmayı tercih ederken soðuk duruşu dikkat çekti. Erdoðan, daha uzun bir konuşma yaptı ancak Moskova’ya ters bir şey söylememeye özen gösterdi.

Putin; “ Ýlişkilerimiz her alanda gelişiyor ve dinamizm içinde. Bu tempo sürerse 100 milyar dolarlık dış ticaret hedefine ulaşacaðımıza inanıyorum” dedi

Görüşmeler hakkında bir gazetecilerin sorularını yanıtlayan Rusya Dış Ýşleri Bakanı Sergey Lavrov kimsenin kendilerine Suriye’ye yönelik bir askeri operasyon konusunda ikna edemeyeceðini söyledi, Suriye konusundaki fikirlerinin Annan ile yapılan görüşmelerden farklı olmayacaðını belirtti.

Lavrov muhalefeti desteklemenin bir çıkmaz olduðunu belirterek, “doðru olan savaşan iki tarafı durdurmaktır” dedi. “Batı sadece Rusya’yı suçluyor ama ne yapacaðını bilmiyor” diyen Lavrov, Şam’daki saldırıyı kast ederek “Libya senaryolarını tekrarlamak istiyorlar. Ama burada çok büyük çatışmalar meydana gelebilir” diye uyardı.

Erdoðan düşürülen uçak konusunda belge deðil bilgi paylaşımında bulunduklarını belirtti. Rusya’nın Sesi Radyosu üç önce yayınladıðı resmi olmayan bir bilgi ile Türk uçaðı Rus yapımı Pantsir (Zırh)-C1 füzesi tarafından düşürüldüðünü bildirmişti. AFP’ye bilgi veren bir Rus yetkili ise Türk uçaðının Suriye hava sahasını ihlal ettiði için düşürüldüðünü söyledi.

Başbakan Erdoðan yurda dönüşünün ardından yaptıðı basın toplantısında Rusya'ya Esad'sız bir yönetim modeli önerdiklerini, Rusya'nın bu konu üzerinde düşüneceðini söyledi.

Erdoðan açıklamasında, "Cenevre süreci, Beşer'in olmadıðı bir geçiş hükümeti. Ýktidar da muhalefet de olmalı. Rusya buna olumlu bakıyor. Bir tek Esed'in olmadıðında ne olur? Konusunda endişeleri var. Başka alternatifler ileri sürdük. Onlar da bu konu üzerinde düşünecekleri noktasına vardı" deðerlendirmesinde bulundu.