'Küçük Adolf' hala memur!

'Küçük Adolf' hala memur!

Almanya’da Nazi cinayetlerine ilişkin skandalların sonu gelmiyor. Kassel’de işlenen son cinayet sırasında olay yerinde olduðu tespit edilmesine raðmen serbest bırakılan “Küçük Adolf” lakaplı eski istihbarat çalışanı Andreas Temme’nin hala memur olarak çalıştıðı ortaya çıktı. Gözler ise muhbirleri aşırı saðcı çıkan Anayasa Koruma Örgütü üstünde.

Almanya’da 2000-2006 yılları arasında 9 göçmen ile 2007 yılında bir kadın polisin öldürülmesinin arkasında geçtiðimiz Kasım Nasyonalsosyalist Yeraltı Örgütü (NSU)’nun olduðu ortaya çıkmıştı. Ancak güvenlik birimlerinin 10 yıl boyunca cinayeti işleyen Nazi hücresinin izini nasıl yakalamadıðı hala ciddi bir soru işareti olarak kalırken, Nazilere arka çıkan devlet içindeki derin yapılanma ise hala deşifre edilmiş deðil.

En son 6 Nisan 2006 gün Kassel’de Halil Yozgat isimli göçmen esnaf, kurşunların hedefi oldu. Yozgat’ın sahibi olduðu internet cafede öldürüldüðü sırada olay yerinde Anayasa Koruma Dairesi’nin resmi çalışanı memur Andreas Temme’nin de olduðu ortaya çıkmıştı. Temme, Hessen eyaletinde Neonazi grupların önde gelen isimdi, yandaşları arasında da “Küçük Adolf” olarak biliniyordu.

KASSEL VALÝLÝÐÝNDE ÇALIŞIYOR

Yozgat cinayetinde olay yerinde olduðu tespit edilen Temme’nin evini basan polis, 4 adet ruhsatlı büyük kalibreli silah, orduya ait yasadışı 100 mermi ile Neonazi propangadası yapan metinler bulmuştu. Bunun üzerine Anayasayı Koruma Örgütü ile anlaşmalı olarak ilişkisi kesilen Temme hakkında hiç bir ciddi soruşturma yapılmamıştı.

Andreas Temme, Halil Yozgat cinayetinden 45 dakika önce ve olaydan 15 dakika sonra aşırı saðcı bazı muhbirlerle telefon görüşmesi yaptıðı ortaya çıktı. Ancak Araştırma Komisyonu’na ulaşan bilgilere göre Hessen Eyaleti Anayasayı Koruma Örgütü, bu kişilerin sorgulanmasına engel oldu. En son 1994 yılına kadar da orduda çalıştıðı belirtilen Andreas Temme’nin hala Kassel’deki valilik binasında çalıştıðı ortaya çıktı.

‘HESSEN BAŞBAKANI BUNUN HESABINI VERMELÝ’

Perşembe günü toplanan Meclis Araştırma Komisyonu’nda çıkan bu son bilgilerin ardından açıklama yapan Federal Meclis Ýçişleri Komisyonu üyesi Memet Kılıç, Hessen Eyaleti Başbakanı Volker Bouffier’in “Küçük Adolf’u ve diðer aşırı saðcı ispiyonları neden koruduðunu açıklaması gerektiðini söyledi. CDU’lu politikacı Bouffier’ten bu skandalın hesabını vermesini isteyen Yeşiller milletvekili Kılıç’ın açıklaması şöyle:

“Daha önce Federal Hükümete yazılı olarak, Andreas Temme’nın halen Kassel’deki valilikte çalışıp çalışmadıðını sormuştum. Hükümet bu soruya cevap vermeyi, sözde soruşturmanın güvenliðini tehlikeye atmamak gerekçesiyle reddetmişti. Üstelik o sırada bu kişi hakkında bir soruşturma yoktu. Yetkililer bu kararlarını eyaletin güvenliðini korumak için almışlar. Hessen Anayasayı Koruma Örgütü bu konuda dönemin Hessen Ýçişleri Bakanı ve şimdiki Başbakanı Volker Bouffier‘den destek almış.”

Meclis Araştırma Komisyonu’nun çalışmaları sürerken, geçtiðimiz hafta ise dikkatlerin çevrildiði Federal Anayasa Koruma Dairesi'nin aşırı saðcı örgüt NSU’nun ortaya çıkmasından birkaç gün sonra birçok belgeyi imha ettiði ortaya çıkmıştı.

NSU, YANMIŞ CESETLERLE BAŞLAMIŞTI!

Almanya’nın gündemini deðiştiren olaylar dizisi; 36 yaşındaki Beate Zschaepe adlı bir kadının 8 Kasım 2011 günü polise gidip teslim olmasıyla başladı. Zschaepe’nin iki arkadaşı Uwe Böhnhardt (34) ve Uwe Mundlos (38)’nin yanmış cesetleri ise Thüringen eyaletinin Eisenach kentinde bir karavanda duruyordu.

Üçü en son 4 Kasım günü saat 9.30’da Eisenach’taki Sparkasse bankasının şubesinden 10 bin Euro para soymuştu. Aynı gün karavanla birlikte üçünün oturduðu Zwickau’daki ev de havaya uçtu. Beate Zschaepe’nin suç delillerini yok etmek için evi ve karavanı ateşe verdiði öne sürüldü. Evin enkazında yapılan aramada ise 2000-2006 yılları arasında 9 göçmen esnafın öldürülmesinde kullanılan Çek yapımı silah ve 2007’de Heilbrond’da öldürülen kadın polisin silahı bulundu.

1990’lı yılların ortası. Almanya’nın doðusunda bulunan Thüringen Eyaleti’nin Jena kenti, Neo Nazilerin saldırılarıyla gündemde. Polis, o dönemler 20’li yaşlarda olan üç kafadar radikal saðcı genci Beate Zschaepe, Uwe Böhnhardt, Uwe Mundlos’ı arıyor. Aralarında Mundlos dikkat çekiyor, çünkü o ünlü bir profesörün oðlu ve bu yüzden de olacak hücrenin teorisyenidir.

1998 yılında haklarında tutuklama kararı çıkartılır. Fakat sırra kadem basmışlardır. Bu arada ortaya çıkacakları 4 Kasım 2011 gününe kadar 14 bankadan 70 bin Euro para çaldılar, yaralama ve kundaklama olaylarına karıştılar. Fakat bir türlü bulunamadılar. Daha sonra üçünün Milliyetçi Demokratik Partisi (NPD)’nin eski başkan yardımcısı Tino Brandt’ın Thüringen’de kurduðu “Memleketi koruma” adlı Nazi örgütüne üye oldukları ortaya çıktı.