Kürt sözcü: Irak yönetiminin yaklaşımı Saddam'dan farksız

Kürt sözcü: Irak yönetiminin yaklaşımı Saddam'dan farksız

Federal Kürdistan Bölgesi ile merkezi Baðdat yönetimi arasındaki mevcut sorunları ve artan gerilimin nedenlerini Ýsveçli kurum ve kuruluşlara anlatmak amacıyla Stockholm’e gelen Kürdistan Bölgesi Savunma Sözcüsü Halgord Hikmat Mega Ali temaslarını sürdürüyor.

11 Eylül günü Ýsveç Parlamentosunda deðişik siyasi partilere mensup milletvekilleriyle bir araya gelen Mega Ali ABD’nin Irak’a 2014 yılında vereceði F 16 savaş uçaklarının Kürtlere karşı kullanılmasından kaygı duyduklarını söyledi. Irak’ın bu uçakları Kuveyt, Ýran veya Turkiye’ye karşı kullanma ihtimali olmadıðından söz eden sözcü Irak’ta geçmişte yaşanan Halepçe ve Anfal gibi katliamların deneyimleri göz önüne alındıðında uçakların Kürtlere karşı kullanılma riski olduðuna dikkat çekti.

Mega Ali Irak yönetiminin Kürtlere karşı hala eski zihniyeti ve Saddam dönemindeki yaklaşımlarının sürdüðünü söyledikten sonra ABD’nin Irak’a savaş uçaðı vermelerine karşı olduklarını ve bu durumu ABD’li yetkililerle yaptıkları görüşmelerde gündeme getirdiklerini vurguladı.

Mega Ali, Saddam’dan sonra demokratik bir Irak oluşacaðını umduklarını, Kürt entellektüellerini sürece katkıda bulunmaları için Baðdat’a yolladıklarını ama Irak yönetimini etkilemeyi başaramadıklarını söyledi.

Sosyal Demokrat Ýşçi Partisi Milletvekili Arhe Hamednaca Irak ile Kürdistan Bölgesi arasındaki sorunların çözümü için Ýsveç Hükümetinin devreye girmesinin uygun olacaðını düşündüðünü söylerken, Halk Partisi Milletvekili ve Dış Politika Sözcüsü Fredrik Malm Irak yönetimin Kürtlere yönelik savaş uçaðı kullanması veya herhangi bir saldırıda bulunmasını hiç bir biçimde kabul edemeyeceklerini ifade etti.

Toplantıdan sonra sorularımızı yanıtlayan Kürt sözcü, Türkiye’nin Federal Kürdistan’ı savaş uçakları ile bombalamasına tepkili. Türkiye’nin Kürt sorununu Kürdistan topraklarını bombalayarak, sivilleri öldürerek ve köy ve tarlaları yakarak çözemeyeceðini kaydeden Mega Ali, sorunun çözümünün diyalogdan geçtiðini söyledi. Sözcü her saldırı sonrası Türkiye’nin saldırılarını protesto ettiklerini ve etmeye devam edeceklerini vurguladı.

Kürdistan Bölgesi Savunma Sözcüsü, Batı Kürdistan’da Kürtlerin özerklik ilan etmesi durumunda Türkiye’nin daha önce Irak’taki deneyimleri göz önüne alarak herhangi bir müdahalede bulunacaðını sanmadıðını söyledi. Halgord Hikmat Mega Ali, “Biz Batı Kürdistan’da Kürt halkının demokratik özerklik taleplerini sonuna kadar destekleyeceðiz. Onlar bizim kardeşlerimiz. Tüm deney ve tecrübelerimizi onlara aktaracaðız” şeklinde konuştu.