Kuzey Barış Konferansı Ýsveç’te başladı

Kuzey Barış Konferansı Ýsveç’te başladı

Ýskandinavyanın tanınmış yazar ve aydınlarını bir araya getiren Kuzey Barış Konferansı Ýsveç’in Degerfors ilinde başladı.

Ýskandinavya ülkelerinin ABD’nin işgallerine katılmasını sorgulamak ve Suriye’ye yönelik bir dış müdahaleye karşı bir barış cephesi oluşturmak amacıyla Ýsveç’in Degerfors ilinde başlayan konferansa aydınların yanı sıra savaş karşıtı politikacılar da katılıyor.

Üç gün sürecek olan konferansta Afganistan, Irak, Yugoslavya ve Libya’daki savaşlardaki emperyalistlerin rolü ve savaşın yol açtıðı yıkımlar masaya yatırılacak. Suriye ve Ýran’a yönelik emperyalist işgal tehditlerine karşı yapılması gerekenler ele alınacak ve savaşa karşı barış cephesinin kurulmasınının önemi üzerinde durulacak.

Konferansı düzenleyen örgütler tarafından basın ve kamuoyuna açıklanan basın bildirisinde konferansın amacı şu sözlerle ifade ediliyor:

“Bundan 107 yıl önce Norveç ve Ýsveç arasında çıkabilecek bir savaşı Ýskandinavya ülkelerinin barışcıl güçleri ve işçi sınıfı hareketi birleşerek engellemişti. Ancak günümüzde tüm Kuzey ülkelerinin ABD emperyalistlerin yanında yer aldıðına şahit oluyoruz. Birleşmiş Milletler’in emperyalist bir müdahaleye alet edilmesini engellemek ve bir barış cephesi oluşturmak için yapılması gerekenleri belirlemek amacıyla bu konferansı düzenliyoruz.”

Konferansın bugünkü bölümünde ünlü Yazar Jan Myrdal “Savaşı tereyaðı gibi satmak” başlıklı konferansta emperyalistlerin müdahaleyi haklı kılmak için yaptıkları manipülasyonları teşhir edecek.

Gazeteci Lars-Gunnar Liljestran da savaşlardaki uluslararası hukuk kuralları ve Birleşmiş Milletler’in şiddet hangi şartlarda kullanabileceðini ele alan bir konferans verecek.

Cumartesi günü de Irak, Afganistan işgalleri ile Yugoslavya ve Libya’ya yapılan emperyalist müdahaleler ele alınacak. Ýsveç ve Norveçli aydınlar her iki ülkenin Afganistan işgalindeki rollerini ve buna karşı ortaya çıkan barış hareketlerinin çalışmalarını gündeme getirecek.

Konferansta Suriye’ye yönelik ABD’nin başını çektði Türkiye, Katar ve Suudi Arabistan’ın aktif olarak örgütledikleri müdahaleler de ele alınacak. Bundan bir ay önce Suriye’yi ziyaret eden gazeteciler de gördüklerini ve yaşadıklarını katılımcılarla paylaşacak.

Konferansa katılanlar arasında Ýsveç’in eski Savunma Bakanlarından Thage Petersson ile eski Silahsızlanma Büyükelçisi Maj Britt Teorin gibi tanınmış politikacılar da bulunuyor.