Kuzey Kore’den ‘taktik nükleer saldırı’ simülasyonu

Kuzey Kore, Sarı Deniz'e ateşlenen iki uzun menzilli seyir füzesine monte edilmiş sahte nükleer savaş başlıkları ile yeni bir "taktik nükleer saldırı simülasyonu" gerçekleştirdi.

Devlet haber ajansı KCNA yapılan duyuruda "Düşmanları nükleer savaş tehlikesine karşı uyarmak için 2 Eylül günü şafak vakti taktik nükleer saldırı simülasyonu atış tatbikatı gerçekleştirildi” denildi.

Bu tatbikatın Güney Kore ve ABD arasındaki ortak askeri tatbikatlara yanıt olduğu ifade edildi.

Seul ve Washington, 31 Ağustos'a kadar 11 gün boyunca Ulchi Freedom Shield adı verilen tatbikatlar gerçekleştirmişti.

KCNA, "Üzerinde sahte nükleer savaş başlıkları bulunan iki uzun menzilli stratejik seyir füzesi, Kuzey Kore'nin batı kıyısından güneye doğru denize fırlatıldı" dedi.

Güney Kore Genelkurmay Başkanlığı da cumartesi günü yaptığı açıklamada, yerel saatle sabah 4.00 civarında Sarı Deniz'e doğru bilinmeyen sayıda seyir füzesinin ateşlendiğini duyurdu.

Geçen perşembe günü Kuzey Kore rejimi, başka bir "taktik nükleer saldırı simülasyonunun" parçası olarak iki kısa menzilli balistik füze ateşlediğini bildirmişti.

Amerika-Güney Kore tatbikatları sistematik olarak Kuzey Kore’nin tepkisiyle karşılaşıyor ve Pyongyang bunları kendi topraklarının işgalinin provası olarak değerlendiriyor.

Seul ve Washington, bu manevraların doğası gereği savunma amaçlı olduğunu iddia ederken, müttefikler arasındaki iş birliğini güçlendirmeyi amaçladığını savunuyor.

Kuzey Kore, füze testlerine ek olarak yörüngeye bir casus uydu yerleştirmeye de çalışıyor ancak üç ay içindeki ikinci girişimi 24 Ağustos'ta başarısızlıkla sonuçlanmıştı.