Kıbrıs'ta zam tepkisi: Soygun düzeni kurup halkı haraca baðladılar

Kıbrıs'ta zam tepkisi: Soygun düzeni kurup halkı haraca baðladılar

Birleşik Kıbrıs Partisi (BKP), akaryakıt fiyatlarına yeniden zam yapan AKP “işbirlikçisi” UBP hükümetini protesto etti. BKP, “Soygun düzeni kurup halkı haraca baðladılar” dedi.

BKP Örgüt Sekreteri Abdullah Korkmazhan, yaptıðı yazılı açıklamada, “işbirlikçi” UBP hükümetinin ülkede soygun düzeni kurduðunu ve halkı haraca baðladıðını belirterek, “Hatırlılardan ve sermaye kesimlerinden alınmayan vergi ve diðer alacaklar, gerçekleştirilen astronomik zam ve vergiler ile halkın sırtına yüklenmektedir” dedi.

UBP hükümetinin, AKP’nin dayatması olan ekonomik yıkım paketini adım adım hayata geçirdiðini belirten Korkmazhan, bu paketle Kıbrıs Türk toplumunun yoksullaştırdıðı, kamusal deðerlerin sermayeye peşkeş çekerek mülksüzleştirdiði ve yaşam alanı daraltılarak göçlerin yaşanmasına yol açıldıðını kaydetti. Korkmazhan, dolaylı vergi ve fon vergisi adı altında halkın soyulduðunu, sermaye kesimlerine ise dokunulmadıðını vurguladı.

Üç yıldır artış yapılmayan asgari ücretin açlık sınırının altında kaldıðını, Eşel-Mobil sisteminin kaldırılması nedeniyle ücretlerin eridiðini, aðır zam ve vergilerle hayatın her geçen gün pahalılaştıðını ifade eden Korkmazhan, yoksulluk içerisinde yaşayan halkın geniş kesiminin tefecilerin eline düşürüldüðünü ve hayatını borçlanarak sürdürmeye çalıştıðını vurguladı.

Ekonomi’de daralmanın ve enflasyonun arttıðını, işsizliðin 2009 yılından bu yana % 28 yükseldiðini, kaçak yaşamın ve kayıtsız ekonominin büyüdüðünü, kayıtlı şirketlerin yalnızca % 50’sinin vergi beyanında bulunduðunu kaydeden Abdullah Korkmazhan, “Yoksulluðun, işsizliðin ve hayat pahalılıðının arttıðı bir ortamda, ekonominin uçtuðundan ve bütçe açıðının kapandıðından bahsediliyor. Zenginin daha zengin, fakirin daha fakir olduðu, sosyal adaletin orta yerden kalktıðı ve vahşi bir sömürünün yaşandıðı böylesi bir ortamda, ekonomik istikrardan bahsetmek halk ile dalga geçmektir” dedi.

Kıbrıs’ın kuzeyinin, yerli ve yabancı şirketlerin ve tekellerin sömürü alanına dönüştüðünü belirten Korkmazhan, halkın büyük bir kesiminin açlık sınırının altında yaşamaya mahkûm edildiðini vurguladı. Korkmazhan, BKP’nin sosyal adalete dayalı, demokratik ve kendi kendimizi yöneteceðimiz bir düzen ve bunu saðlamanın yolu olan erken çözüm için mücadeleye kararlılıkla devam edeceðini kaydetti.