Kızılhaç’tan Suriye’ye ‘iç savaş’ statüsü

Kızılhaç’tan Suriye’ye ‘iç savaş’ statüsü

Uluslararası Kızılhaç, Suriye’de yaşanan şiddeti, ‘iç savaş’ anlamına gelen ‘Uluslararası olmayan silahlı çatışma’ kapsamına aldıklarını bildirirken, Şam çevresinden şiddetli çatışma haberleri geliyor.

Kızılhaç sözcüsü Hicham Hassan, Suriye’yi şimdi, sivil savaşın teknik tanımı olan ‘Uluslar arası olmayan silahlı çatışma’ olarak nitelendirdiklerini söyledi.

Bu sıfat, tarafların savaşlarda sivillerin korunmasına yönelik Cenevre Sözleşmesi'ne aykırı davranmaları durumunda, yargılanabileceði anlamına geliyor.

Kızılhaç, Suriye'de 16 aydır devam eden şiddette, şimdiye dek Ýdlib, Humus ve Hama ile çevresini 'çatışma bölgeleri' olarak kabul ediyordu. Son açıklama ise, ülkedeki çatışmaların iyice yayılması dolayısıyla, artık durumun bir iç savaş olarak görülüp ele alınacaðını gösteriyor.

Hicham Hassan, “Önemli olan, ülke çapında hükümet güçleri ile muhalif gruplar arasındaki düşmanlıklarda uluslar arası insani hukukun geçerli olmasıdır” dedi. Bu Cenevre Sözleşmesi uyarınca sivillere saldırıların yanı sıra, saðlık görevlilerine saldırılar ve su ve elektrik gibi temel hizmetlerin hedef alınmasının suç kapsamına girmesi anlamına geliyor. Yine sivillere zarar veren şiddet olaylarında sorumluların ‘savaş suçları’ kapsamında yargılanması söz konusu olabilecek.

Bu arada, başkent Şam çevresinde hükümet güçleri ile muhalifler arasında şiddetli çatışma haberleri geliyor. Çatışmalar başkentin güneyindeki Tadamon ve Midan semtleri ile civarda Filistinli mültecilerin yaşadıðı kamplara odaklanıyor. Bölgede yaşayanların ateş altında kalmamak için kaçmaya çalıştıðı haber veriliyor

Muhalifler çatışmaların sabahın erken saatlerine kadar devam ettiðini söylerken, Kfar’da askeri konvoya saldırı düzenlendiði, saldırı ardından şiddetli çatışmaların başladıðı bildirildi.