Lampedusa’ya 24 saatte 6 bini aşkın göçmen ulaştı

İtalya’nın Akdeniz üzerindeki adası Lampedusa’ya 24 saat içerisinde 6 bini aşkın göçmen ulaştı. Yetkililer olağanüstü hal ilan etti.

İtalya Kızıl Haç örgütü sözcüsü Francesca Basile, Lampedusa’ya 24 saat içerisinde 120 farklı gemi ile 6 bin dolayında kişi ulaştı.

Corriere della Sera gazetesi, ulaşan göçmen sayısını 7 bine yakın olarak hesaplarken, RTBF 6 bin 800 kişi olduğunu duyurdu.

Adadaki 400 kişi kapasiteli karşılama merkezi tamamen tıkandı. İtalya polisi ülkeyi terk etmeye çalışan yüzlerce göçmeni engellemeye çalıştı. 

İtalyan haber ajansı Ansa'ya göre adanın belediye başkanı Filippo Mannino, çarşamba akşamı olağanüstü hal ilan etti.

Aşırı sağcı Giorgia Meloni hükümeti zaten geçtiğimiz nisan ayında ülke çapında böyle bir karar almıştı.

X üzerinde bir açıklamada bulunan İtalya Dışişleri Bakanı Antonio Tajani, İtalya’nın "Lampedusa sakinlerine ve adaya gelmeye devam eden göçmenlere yardım etmek için gereken her şeyi yapacağını” söyledi.

Alandaki aşırı kalabalığı azaltmak için gelenleri kademeli olarak diğer İtalyan şehirlerine aktarma planlanıyor.

2017'den bu yana Akdeniz'in “sıcak noktası” haline gelen Lampedusa, nadiren böyle bir akına maruz kaldı.

Bu kitlesel göçte bir kişi hayatını kaybetti. Filippo Mannino, Facebook üzerinde yas ilan ederek, beş aylık bir çocuğun salıyı çarşambaya bağlayan gece suya düştükten sonra öldüğünü söyledi.

Yılın ilk altı ayında 289'u çocuk 2 binden fazla kişi Akdeniz'i geçmeye çalışırken hayatını kaybetti.

İtalya İçişleri Bakanlığı'nın verilerine göre, yılın başından bu yana toplamda yaklaşık 118 bin 500 göçmen İtalya'ya tekneyle geldi. Bu sayı, 2022'nin aynı döneminde kaydedilen 64 bin 529 kişinin neredeyse iki katı.