Lampedusa’da mülteci teknesi battı: 54 kişi kurtarıldı

Lampedusa’da mülteci teknesi battı: 54 kişi kurtarıldı

Ýzmir’deki mülteci dramı üzerinden bir gün geçmeden bu kez Ýtalya’nın Lampedusa adası açıklarında mültecileri taşıyan bir tekne battı. Kıyı güvenliði, mali polis, helikopterler ve NATO gemilerinin müdahalesiyle 54 mülteci kurtarılırken, kayıplar aranıyor.

10 metre kadar uzunluðundaki balıkçı teknesi Ýtalya’nın Kuzey Afrika kıyılarına yakın Lampedusa Adası’nın 12 mil kadar açıklarında battı. Sabah saat 02.30’da sulara kapılan ilk mülteciler tespit edildi. Bazıları da küçük Lampion adasına yüzerek ulaştılar.

Ýlk uyarı Perşembe akşamı, mültecilerden birinin uydu telefonu aracılıðı ile yaptıðı arama ile geldi. Bunun üzerine kıyı güvenliði botları, mali polis, helikopterler ve NATO’ya ait üç gemi müdahalede bulundu. Ýtalyanlar tarafından koordine edilen kurtarma operasyonları için, özel gemiler ve dalgıçlardan da yardım talep edildi.

Ýtalyan haber ajansı ANSA’ya göre 54 mülteci kurtarıldı. Kayıpların sayısı ise bilinmiyor, ancak onlarca mültecinin kayıp olduðu tahmin ediliyor. Hayatta kalanlar, 100’ü aşkın mültecinin teknede olduðu ve bunların Tunuslu olduðunu söyledi. Kurtarma çalışmaları sürüyor.

Ýzmir’de de Perşembe sabahı Ahmetbeyli'deki Baradan Koyu'ndan Avrupa'ya çıkmak isteyen çoðu Kürt ve Filistinlilerden oluşan mültecilerin bulunduðu teknenin batması sonucu; 28'i çocuk, 3'ü bebek, 18'i kadın olmak üzere 61 kişi boðularak can verdi. Ýkisi tekne kaptanı ve yardımcısı olan 46 kişi de sað kurtarıldı.