LGBT'nin gölge raporu BM’ye sunuldu

LGBT'nin gölge raporu BM’ye sunuldu

Türkiye'deki LGBT örgütler ile ÝGLHRC'nin birlikte hazırladıðı "Türkiye’deki LGBT Toplumunun Ýnsan Hakları Ýhlalleri Gölge Raporu" Cenevre'deki BM toplantısına sunuldu.

Türkiye'deki LGBT örgütler ile ÝGLHRC'nin birlikte hazırladıðı "Türkiye’deki LGBT Toplumunun Ýnsan Hakları Ýhlalleri Gölge Raporu", Cenevre'de "BM Ýnsan Hakları Komitesi 106. Oturumu"nda, Türk hükümetinin deðerlendirmesinde gündeme taşındı. Toplantıya Türkiye LGBT örgütleri adına Şevval Kılıç da katıldı. Kılıç yaptıðı konuşmada Türkiye'de son bir yılda 14 trans cinayeti işlendiðini belirterek, Türkiye'nin nefret cinayetlerinde dünyada ikinci sırada olduðunun altını çizdi.

Türk hükümetinin bu ihlallere gözlerini kapattıðını, taleplere raðmen yeni anayasaya "cinsel yönelim" ve "cinsiyet kimliði" ifadelerinin eklenmesine karşı çıktıðını belirten Kılıç, LGBT bireylerin ifade özgürlüklerinin de engellendiðine dikkat çekti.

Türkiye'nin uluslararası anlaşmalara saygılı olması ve sorumluluklarını yerine getirmesi gerektiðini söyleyen Kılıç, LGBT bireylerin tüm yurttaşlarla eşit haklara sahip olmak istediðini belirtti. Kılıç sözünü, "LGBT örgütler olarak herkes için daha demokratik bir ülke istiyoruz ve bunun için hükümetle işbirliði yapmaya hazırız" diyerek bitirdi.

Toplantıda konuşan Türkiye Büyükelçisi Erdoðan Ýşcan ise, "Türkiye’de tüm azınlıkların insan hakları güvence altına alınmıştır; yaşlılar, çocuklar, dini azınlıklar ve kadınlar" iddiasında bulundu.

Başkan Yardımcısı Mr. Michael O’Flaherty ise, Türk hükümetinin neden nefret cinayetlerinden bahsetmediðini sordu. Türkiye Delegasyonu sorulara, "LGBT'lere karşı açıkça ayrımcılık sergileyen herhangi yasal veya idari bir önlem söz konusu deðil" yanıtını verdi. Bunun üzerine Birleşmiş Milletler Ýnsan Hakları Komisyonu Üyesi Cornelius Flinterman, "Anayasada açık olarak 'LGBT' tanımı altında bu bireylere koruma saðlayamıyorsanız insan haklarından bahsedemezsiniz" dedi.