Libya'a geçici meclis seçimi başladı

Libya'a geçici meclis seçimi başladı

NATO desteði ile eski devlet başkanı Muammer Kaddafi’nin iktidardan düşürülerek öldürüldüðü Libya’da seçim için oy verme işlemi başladı.

Libyalı seçmenler, 50 yılın ilk ‘özgür’ seçimlerinde, geçici hükümet ile başbakanı belirleyecek olan geçici parlamentoyu belirleyecekler.

Seçimler, Kaddafi’nin iktidardan düşürülerek devrilmesi ardından bölgeler arası derin ayrışımın yaşandıðı gergin bir ortamda gerçekleşiyor.

Ülkenin doðusunda halkın çoðunluðu, petrol zengini bölgelerinin geçici mecliste yeterince temsil edilmeyeceði görüşünde. Kaddafi döneminde etkili olan doðuya 200 sandalyeli mecliste 60 kişi ile temsil hakkı tanınıyor. Güney bölgesine 40, batı bölgesine ise 100 sandalye ayrılmış durumda.

Yaklaşık 2.9 milyon seçmenin oy kullanacaðı seçimlerde 3 bin 700 aday yarışıyor. Çok sayıda partinin katıldıðı seçimleri Müslüman Kardeşlerin kurduðu Adalet ve Kalkınma Partisi’nin (AKP) kazanması bekleniyor.

Sabah saat 08.00’da başlayan oy verme işlemleri saat 20.00’da sona erecek. Seçim sonuçlarının ise birkaç gün içinde açıklanması bekleniyor.

Öte yandan seçimlere karşı çıkan çoðunluðu Kaddafi yanlısı kesimler birçok yerde saldırılar düzenledi. Bengazi’de bir helikoptere yapılan silahlı saldırıda 1 kişi ölürken, Brega ve Ras Lanuf ile Sidra’da 5 petrol rafinesi kapatıldı. Bengazi’de ise bazı seçim bürolarına saldırılar düzenlendiði gelen bilgiler arasında.