Libya'da çatışmalar şiddetleniyor

Libya'da çatışmalar şiddetleniyor

Libya'da hükümete bağlı askeri birlikler ile milis güçleri arasında başlayan çatışmalara devam ediyor.  Misrata Kartalları Tugayı adlı milisler, Trablus'un doğusunda bazı askeri noktaları ele geçirdi. Çatışmalarda 6 kişi hayatını kaybetti.

Hükümet yazılı bir açıklama yaparak olağanüstü hal ilan etti. Operasyon odasından yapılan yazılı açıklamada, olağanüstü halin "genel güvenliğin yanı sıra sivillerin can güvenliğinin sağlanması" için ilan edildiği belirtildi.

Ağır silahlarla dün akşam yola çıkan Misrata Kartalları Tugayı'na (MKT) ait milis konvoyunun Trablus'un doğu girişinde bulunan Tacura beldesine ulaşarak, bölgedeki bazı askeri kontrol noktalarını ele geçirdiği belirtildi. Çatışmalar sırasında ilk belirlemelere göre 6 kişinin öldüğü öğrenildi.

Diğer yandan Trablus’un doğusundaki Sirte ilinde de mahkemelerin ve savcılık binalarının bulunduğu kompleksin silahlı bir grubun saldırısına uğradığı bildirildi.

Açıklamada, operasyon odasının, güvenliği sağlamak ve suçluları adalete teslim etmek için genelkurmay başkanlığı, içişleri bakanlığı, tüm sivil toplum kuruluşları, yerel meclisler ve akil insanlarla koordineli bir şekilde çalıştığı kaydedildi.

Libya'da geçen Cuma günü bir milis gücünün başkentten gitmesi için yapılan gösteriye yönelik gerçekleşen silahlı saldırı ardından başlayan çatışmalarda 24 saat içerisinde en az 32 kişi hayatını kaybetmiş, 400 kişi de yaralanmıştı.

Cuma günkü protesto eylemleri, başkent sakinlerinin tam bir cezasızlıktan yararlanan milis güçleri karşısındaki tepkisini yansıttığı belirtiliyor. Bu milisler, Batılıların Kaddafi rejimine yönelik müdahalesine katılmak için ülkenin değişik yerlerinden başkente gelmişlerdi. Ancak bu milisler bir daha geri dönmedi. Hükümet ise bir ordu ve bir polis gücü oluşturmaya çalışıyor.  Ekim 2011'de Kaddafi'nin infaz edilmesiyle sonuçlanan Batılıların müdahalesi ardından Libya, bir enkaz halinde kendi başına bırakıldı.