Libya'da en az 31 ölü, 285 yaralı

Libya'da en az 31 ölü, 285 yaralı

Libya'da Cuma günü bir milis gücünün başkentten gitmesi için yapılan gösteriye silahlı saldırı düzenlendi. Sağlık Bakanlığı'na göre gün boyunca yaşanan çatışmalarda en az 31 kişi öldü, 258 kişi yaralandı.

Sağlık Bakanı Nureddin Dagman, özel televizyon kanalı Libya El-Ahrar'a yaptığı açıklamada "Bilanço mevcut durumda 31 ölü ve 285 yaralı" dedi.  Bakan Dagman, bu bilançonun ağırlaşabileceğini sözlerine ekledi.

Çatışmalarda Cuma günü öğleden sonra bir milis gücünün başkentten gitmesi için yapılan protesto gösterisine yapılan silahlı saldırıyla başladı. Eylemciler, ülkenin doğusundaki Misrata kökenli milislerin, Trablus'un güneyindeki Gargur mahallesinde bulunan "Gargur" isimli karargahlarına yürümek istedi.

Milisler göstericilerin üzerine ateş açarken, eylem alanının yakınında bir roket patladı.  Trablus yerel meclis başkanı Sedat El Bedri, milis karargahından ateş açıldığını belirtti. Milislerin şefi ise özel El Nebi televizyon kanalına yaptığı açıklamada, ilk ateşin eylemciler tarafından açıldığını belirtti.

Saldırıya misilleme olarak, başkenti farklı milis grupları Gargur karargahına hücum etti ederek, kanlı çatışmalar ardından binayı ateşe verdi.

Cuma günkü protesto eylemleri, başkent sakinlerinin tam bir cezasızlıktan yararlanan milis güçleri karşısındaki tepkisini yansıttığı belirtiliyor. Bu milisler, Batılıların Kaddafi rejimine yönelik müdahalesine katılmak için ülkenin değişik yerlerinden başkente gelmişlerdi. Ancak bu milisler bir daha geri dönmedi. Hükümet ise bir ordu ve bir polis gücü oluşturmaya çalışıyor.  Ekim 2011'de Kaddafi'nin infaz edilmesiyle sonuçlanan Batılıların müdahalesi ardından Libya, bir enkaz halinde kendi başına bırakıldı. 

İlgili haber:

Berberiler Libya gazının vanasını kapattı