Libya’da dinci milislerin merkezi basıldı

Libya’da dinci milislerin merkezi basıldı

Libya’nın Bengazi kentinde dinci milislere karşı düzenlenen protesto gösterisi ardından, salafist Endar el Şeria’nın merkezine baskın yapıldı. Olayda 4 kişi öldü, çok sayıda kişi de yaralandı.

Libya’nın Bengazi kentinde radikal dinci milislerin silahsızlandırılması talebiyle 30 binden fazla kişinin katıldıðı gösteri düzenlendi. Gösteri sırasında, geçtiðimiz günlerde ABD Büyükelçisi Chirstpoher Stewens ile 3 elçilik çalışanının ölümüyle sonuçlanan ABD Bengazi Konsolosluðu’na yapılan saldırıda rolü olduðu ileri sürülen Salafist Ensar el Şeria milis örgütünün genel merkezi ateşe verildi.

Kentte bulunan Ensar el Şeria’nın merkezini kuşatan göstericiler milislerin silahlarını bırakarak binadan ayrılmalarını istedi. Bu sırada milisler havaya ateş açarak göstericileri daðıtmak istedi, ancak bunda başarılı olamadılar. Göstericiler ile yeni Libya ordusuna baðlı askerler silahla karşılık vermesi üzerine milisler binadan ayrıldı. Ardından göstericiler binayı ateşe verdi. Bina önünde bulunan birçok araç da göstericiler tarafından ateşe verildiði. Buradaki olaylarda en az 1 kişi ölürken 20’den fazla kişi de yaralandı.

Göstericilerin ikinci hedefi ise Sahaty Tugayı oldu. Savunma Bakanlıðı’na baðlı Tugay önündeki gösteri kısa sürede silahlı çatışmaya dönüştü. Buradaki olaylarda en az 3 kişi ölürken, 20 üzerinde kişi de yaralandı. Bengazi saðlık yetkilileri, yaralılardan bazılarının durumunun aðır olduðunu bildirdi.

Sahaty Tugay’ına yönelik tepkiler ile ardından yaşanan çatışma sonucunda, tugayda bulunan milisler tugayı boşalttı. Göstericilerin burada tugayın içine girerek, birçok eşyayı tahrip ettikleri kaydedildi.

Libya’da Muhammer Kadafi’nin devrilmesi ardından oluşan yeni hükümet güvenlik noktasında kontrolü saðlamada zorlanırken, onlarda radikal dinci grup bulundukları alanlarda hüküm sürüyor. Hükümet Kaddafi’nin devrilmesinde rol alan bu grupları silahsızlandırmak istiyor. Ancak hükümete baðlı silahlı güçlerden daha organizeli olan milisler silah bırakmayı reddederken, birçok yerde hükümet ile kendi aralarında şiddetli iktidar mücadelesi içinde bulunuyorlar.

Hükümet, geçtiðimiz hafta Bengazi’de ABD Konsolosluðu’nun yakılmasını fırsat bilerek eyleme geçtiði görülmekte. Zira Bengazi’de dün düzenlenen ‘milislere hayır’ gösterisine hükümet tam destek vererek, organizenin başını çektiði bildiriliyor.

Hükümetin milislere karşı Bengazi’de harekete geçmesi tesadüfi deðil. Zira Bengazi Kaddafi karşı aşiret ve dinci grupların ittifakından oluşan ayaklanmanın da merkezi idi. Buradaki radikal dinci gruplar iktidarda pay hakkını istiyorlar. Analistler, milislerin silahsızlandırılmasının kolay bir iş olmadıðı, bunun dinci gruplarla yeni yönetim arasında şiddetli iç savaşa götürecek kadar tehlikeli bir sürecin başlangıcı olabileceði görüşünde.