Londra’dan Tahran’a ‘Jina Emini’ yaptırımları

Birleşik Krallık, Jina Emini’nin katledilişinin birinci yıl dönümünün arifesinde aralarında Kültür Bakanı ve Tahran Belediye Başkanı’nın da olduğu çok sayıda İranlı yetkiliye yaptırım kararı aldı.

Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan basın açıklamasında, yaptırımların ABD, Kanada ve Avustralya ile koordineli olarak kararlaştırıldığı belirtildi.

Bakanlık bu yaptırımların, "İran'da başörtüsü takma zorunluluğuna ilişkin yasanın hazırlanması ve uygulanmasından sorumlu üst düzey İranlı yetkililere odaklandığı" kaydedildi.

Yaptırımlar özellikle Kültür Bakanı Muhammed Mehdi İsmaili, yardımcısı Muhammed Haşemi, Tahran Belediye Başkanı Alireza Zakani ve polis sözcüsü Said Muntazer El-Mehdi'yi hedef alıyor.

Basın açıklamasında görüşlerine yer verilen İngiliz Dışişleri Bakanı James Cleverly, "Mahsa Amini'nin (Jina Emini) İran ahlak polisi tarafından trajik bir şekilde öldürülmesinden bir yıl sonra, temel özgürlükler için mücadele etmeye devam eden İranlı kadınların cesaretini selamlıyorum" dedi.

Cleverly, "İran'ın baskıcı yasalarından sorumlu olanlara karşı bugün uygulanan yaptırımlar, Birleşik Krallık ve ortaklarının İranlı kadınları desteklemeye ve İran'ın kendi halkına uyguladığı baskıya karşı seslerini yükseltmeye devam edeceklerinin açık bir işaretidir” diye ekledi.

Kürt genç kadın Jina Emini,  16 Eylül 2022’de Tahran’daki ahlak polislerinin işkencesi sonucu hayatını kaybetmiş ve benzeri görülmemiş bir isyana yol açmıştı.

“Jin, jiyan, azadî” olarak adlandırılan isyan, 1979 İran İslam devriminden bu yana en büyük isyanlardan biri olarak değerlendirildi.