Lübnan’da ‘çöp krizine’ çözüm bulunamıyor

Lübnan’ın başkenti Beyrut'ta, ‘yolsuzluk’ ve ’çöp’ krizinden çıkılması için hükümetin çabaları yine başarısızlıkla sonuçlandı.

Lübnan’ın başkenti Beyrut'ta, ‘yolsuzluk’ ve ’çöp’ krizinden çıkılması için hükümetin çabaları yine başarısızlıkla sonuçlandı.

Dün 5 saat süren Bakanlar Kurulu toplantısından, hafta sonundan bu yana ülkeyi sarsan çöp krizine çözüm bulunamadı. Toplantı sonucu, geçtiğimiz gün kabul edilen, ancak oldukça maliyetli olduğu bilinen bir ihalenin iptal edilmesi kararlaştırıldı.

Bakanlar Kurulu toplantısı devam ederken, yüzlerce kişinin katıldığı bir protesto gösterisi de düzenlendi.

Gösterileri engellemek amacıyla İçişleri Bakanı’nın emriyle caddelere konulan beton bloklar da Başbakan Tammam Salam’ın isteğiyle kaldırıldı. Göstericiler, beton blokları ‘utanç duvarı’ olarak görüyorlardı.

Beyrut'taki tek çöp toplama şirketinin Temmuz ayının ortalarında çalışmalarını durdurması ve ana çöp depolama merkezlerinden birinin kapatılması, başkentin ana caddeleri ile ara sokaklarında büyük çöp yığınlarının oluşmasına neden oluyor. Hükümetin iki aydan bu yana köklü bir çözüm bulamadığı belirtilen sorun, insan sağlığını tehdit edecek boyuta ulaşacağı endişesiyle vatandaşların tepkisini  çekiyordu.

Çöp krizinin yanı sıra Lübnan’da yaşanan siyasi kriz nedeniyle cumhurbaşkanlığı seçimi bir yıldır yapılamıyor. Ülkede su şebekelerinde yaşanan sorunlar, elektrik kesintileri, rüşvet ve yolsuzluklar nedeniyle de halkın rahatsızlığı dorukta.