Lübnan’da gerilim tırmanıyor

Lübnan’da gerilim tırmanıyor

Lübnan'da dün düzenlenen bombalı saldırıda istihbarat şefi Vissam el Hasan'ın öldürülmesi ülke genelinde düzenlenen gösterilerle protesto edildi. Polis göstericilere ateş etti. Başbakan Necip Mikati'nin istifasını sundu, ancak bu kabul edilmedi.

Lübnan’ın başkenti Beyrut'ta dün düzenlenen saldırıda Ýç Güvenlik Birimi Ýstihbarat Başkanı Vissam el Hasan’ın da aralarında bulunduðu 8 kişi öldü, 80 kişi de yaralandı.

Saldırıdan sonra ülkedeki gerilim arttı. Muhalefet başkent Lübnan ve diðer kentlerde gösteriler düzenledi. Sünni istihbarat şefi Vissam el Hasan'ın öldürülmesini protesto eden göstericiler ise Bekaa vadisinde yol kapattı. Gösteride polislerin ateş açması sonrası iki kişi yaralandı.

BAŞBAKAN’IN ÝSTÝFASI KABUL EDÝLMEDÝ

Lübnan'da muhalefeti temsil eden 14 Mart Ýttifakı ise, hükümeti istifa etmeye çaðırdı. Bu gelişme üzerine Başbakan Necip Mikati, Cumhurbaşkanı Michel Süleyman'a istifasını sundu. Cumhurbaşkanı Michel Süleyman, ülkede daha fazla karışıklıða neden olmaması için Başbakan Mikati'nin istifasını kabul etmedi.

Muhalefet lideri Saad Hariri ve Durzi lider Velid Canpolat, saldırının Suriye lideri Beşar Esad rejimi tarafından Lübnan'ı karıştırmak amacıyla düzenlendiðini ileri sürdü. Saldırının ardından acil toplanan ittifak, "Visam el-Hasan'ın öldürülmesindeki nedenlerden biri Lübnan'ı büyük bir fitnenin içine çekmektir. Saldırı Suriye rejimi, bölgesel müttefikleri ve ülkedeki uzantıları eksenli olarak gerçekleştirilmiştir" dedi.

Lübnan Ýçişleri Bakanı Mervan Şerbil ise, saldırıda istihbarat şefinin ölmesini büyük bir kayıp olarak deðerlendirdi. Lübnan radyosuna açıklama yapan Şerbil, Hasan'ın eski Enformasyon Bakanı Mişel Samaha'nın dosyasını ele almadan önce ölümle tehdit edildiðini belirtti. Ýçişleri Bakanı Şerbil, "Biz şu anda büyük bir felaket yaşıyoruz. Kişisel olarak ben kendisine çok güveniyordum. Onun kaybı Lübnan için büyük bir kayıp" dedi.

Lübnan'da Şiiler, Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad'ı desteklerken, muhalefet lideri Saad Hariri'nin başını çektiði Sünniler ise Suriyeli muhaliflere destek veriyor.