Lula da Silva da ‘yolsuzluk soruşturmasına’ dahil edildi

Brezilya’da Devlet Başkanı Dilma Roussef’i de hedef alan yolsuzluk soruşturmalarından sonra şimdi de eski Başkan Lula da Silva’ya dava açıldı.

Brezilya’da Devlet Başkanı Dilma Roussef’i de hedef alan yolsuzluk soruşturmalarından sonra şimdi de eski Başkan Lula da Silva’ya dava açıldı.

Federal Kamu Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, dev altyapı şirketi Odebrecht’in yurtdışında aldığı ihalelere dair soruşturma kapsamında, Lula’nın soruşturulacağı bildirildi. Eski devlet başkanının, Odebrecht şirketinin özellikle Afrika ve Güney Amerika ülkelerinde aldığı dev altyapı ihalelerinde etkisini kullandığı iddia ediliyor.

Şirketin faaliyetlerine ilişkin daha önce yayınlanan bazı röportajlarda da, Lula da Silva’nın kamuya ait kalkınma bankası BNDES’in Odebrecht’e kredi verilmesini sağladığı iddia edilmişti. Odebrecht şirketinin yönetiminin başında olan Marcelo Odebrecht de, 19 Haziran’dan bu yana hapiste tutuluyor.

Lula da Silva hakkında soruşturma açılmasına yönelik açıklama yapan Lula Enstitüsü sözcüsü José Chrispiniano, eski devlet başkanının çalışmalarının ‘şeffaf ve yasal’ olduğunun altını çizdi. Sözcü, konuyla ilgili belgeleri geçtiğimiz hafta sonunda savcı Mirella de Carvalho’ya ilettiklerini belirtirken, soruşturma kararının ‘hızlılığına’ dikkati çekti.

Brezilya’da geçtiğimiz aylarda açılan dev soruşturma kapsamında da, Petrobras adlı kamu şirketi etrafındaki rüşvet ve yolsuzluk iddiaları gündeme oturmuştu. Soruşturmaların Devlet Başkanı Dilma Roussef’i de hedeflemesi nedeniyle, sol iktidara karşı kullanıldığı da iddia ediliyor.