Macaristan mültecilere karşı orduyu devreye sokacak

Sadece bu yıl içinde 100 bini aşkın mültecinin geldiği Macaristan’da hükümet, sınırlardan geçişleri önlemek için orduyu devreye sokmaya hazırlanıyor.

Sadece bu yıl içinde 100 bini aşkın mültecinin geldiği Macaristan’da hükümet, sınırlardan geçişleri önlemek için orduyu devreye sokmaya hazırlanıyor.

Sağ-popülist politikalarıyla bilinen Cumhurbaşkanı Viktor Orban’ın partisi Fidesz, parlamentoya başvurarak ordu birliklerini mülteci akınına karşı görevlendirmeyi hedefliyor.

Fidesz üyesi ve Parlamento Ulusal Güvenlik Komisyonu başkan yardımcısı Szilard Nemeth, “Hükümet, sınır güvenliği ve mülteciler ile ilgili görevler için orduya başvurma imkanına sahip olmak istiyor” dedi. Dün Roszke kentinde polis ile mülteciler arasında yaşanan çatışmaları gerekçe gösteren Nemeth, “illegal göçmenler giderek daha fazla saldırgan oluyorlar” imasında bulundu.

Sırbistan sınırındaki Roszke’de bir mülteci kampındaki birçok kişi parmak izi vermekte direnmiş, mültecilerin kamptan çıkmasını engellemek isteyen polis göz yaşartıcı bombalarla müdahalede bulunmuştu.

Macaristan hükümetinin talebinin önümüzdeki hafta parlamentodaki olağanüstü bir oturumda görüşülmesi bekleniyor. Oturumda ayrıca sınırdan kaçak girişlere yönelik cezaların sertleştirilmesi, şiddet olaylarına karşı yeni önlemler alınması önerileri de görüşülecek.

Bu yılın başından bu yana 100 bini aşkın mültecinin giriş yaptığı Macaristan’da şimdiden geçen yılın toplam mülteci sayısının iki katına ulaşılmış durumda. Hükümetin orduyu tam olarak nerede ve hangi görevlerde kullanılacağı belirtilmezken, Fidesz’in parlamentodaki çoğunluğu sayesinde sert önlemleri rahatlıkla hayata geçireceğine kesin gözüyle bakılıyor.

Otoriter politikalarıyla bilinen Viktor Orban ve partisi Fidesz tarafından Sırbistan sınırı boyunca inşa edilen tel örgülü duvarın da bu ayın sonuna kadar tamamlanması bekleniyor.