Macron, Rusya’yı ‘ezmeden’ yenmekten yana

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Ukrayna karşısında Rusya’nın “yenilgisini” istediğini ancak, “Rusya’nın ezilmesinin asla Fransa’nın tutumu” olmayacağını belirtti.

Journal du Dimanche ve Le Figaro gazeteleri ile France Inter radyosuna mülakat veren Emmanuel Macron, "Rusya'nın Ukrayna'da yenilmesini ve Ukrayna'nın konumunu koruyabilmesini istiyorum, ancak sonunda bunun askeri olarak sona ermeyeceğine inanıyorum" dedi.

Macron, “Bazıları gibi Rusya'nın tamamen yenilmesi, topraklarında saldırıya uğraması gerektiğini düşünmüyorum. Bu gözlemciler her şeyden önce Rusya'yı ezmek istiyor. Bu hiçbir zaman Fransa'nın tutumu olmadı ve olmayacak" diye ekledi.

Macron’a göre bu gözlemciler, özellikle Doğu Avrupa'da daha katı olan ve Rusya'nın "aşağılanmaması" gerektiği yönündeki sözlerini Mayıs 2022'de şiddetle eleştiren kişiler gibi görünüyor.

Fransa Cumhurbaşkanı Macron, Almanya’nın Münih kentinde düzenlenen yıllık güvenlik konferansında yaptığı konuşmada da Rusya’nın Ukrayna’da “başarısızlığa uğraması” gerektiğini söyledi. Ancak bazı gözlemciler Rusya’nın “yenilgisinin gerekliliğine” vurgu yapmayan Macron’u eleştirdi. Macron da “güvenilir müzakerelere” doğru gitmek için Kiev’e desteği “yoğunlaştırmak” gerektiğinin altını çizerek yanıt verdi.

Macron, üç medyaya verdiği mülakatta ise "Bugün ihtiyaç duyulan şey, Ukrayna'nın müzakerelere dönüşü tetiklemek için Rus cephesini bozan bir askeri taarruz yürütmesidir” dedi.

Fransa Cumhurbaşkanı’na göre ne Rusya ne de Ukrayna savaşı “tamamen kazanamaz.”

Rusya’nın mevcut sisteminde Devlet Başkanı Vladimir Putin’in dışındaki tüm seçeneklerin “daha kötü” göründüğünü savunan Macron, “Sertleşen ve topyekûn çatışma içindeki bu yıllardan sonra alandaki Rus sivil toplumundan demokratik bir çözümün çıkacağına içtenlikle inanıyor muyuz? Bunu gerçekten istiyorum ama buna gerçekten inanmıyorum" ifadelerini kullandı.