Mali, Nijer ve Burkina Faso cuntaları ittifak kurdu

Askeri cuntalar tarafından yönetilen üç Batı Afrika ülkesi karşılıklı savunma anlaşması imzaladı. Mali ve Burkina Faso daha önce bir saldırı durumunda Nijer'in yanında yer alacaklarını duyurmuştu.

Mali, Nijer ve Burkina Faso askeri cuntaları Cumartesi günü, herhangi bir isyan ya da dış saldırı durumunda birbirlerine yardım etme teminatını içeren bir güvenlik paktı imzaladı.

Mali cunta lideri Assimi Goita yaptığı açıklamada, üç ülkenin imza attığı Liptako-Gourma Anlaşmasıyla Sahel Devletleri İttifakı'nın (AES) oluşturulduğunu duyurdu.

Nijer'deki son darbenin ardından bölgesel bir blok olan Batı Afrika Devletleri Ekonomik Topluluğu (ECOWAS), ülkedeki anayasal yönetimi yeniden tesis etmek için güç kullanma tehdidinde bulunmuştu. Mali ve Burkina Faso daha önce bir saldırı durumunda Nijer'in yardımına koşma sözü vermişti.

Mali Savunma Bakanı Abdoulaye Diop gazetecilere yaptığı açıklamada, "Bu ittifak üç ülke arasındaki askeri ve ekonomik çabaların bir kombinasyonu olacak" diyerek önceliklerinin aşırı İslamcılarla mücadele olduğunu belirtti.

Anlaşma metninde "Anlaşmaya taraf ülkelerden birinin ya da birkaçının egemenliğine ve toprak bütünlüğüne yönelik herhangi bir saldırı diğer taraflara yönelik bir saldırı olarak kabul edilecektir" ifadeleri yer alıyor.  

Her üç devlet de 2017 yılında bölgedeki İslamcı gruplarla mücadele etmek üzere Çad ve Moritanya ile birlikte kurulan Fransa destekli G5 Sahel ittifakı ortak gücünün üyeleriydi. Fransa ile üç devlet arasındaki ilişkiler, darbelerden bu yana bozulmuş durumda.