Marsilya'da bir protestocuya karşı 60 polis

Marsilya'da bir protestocuya karşı 60 polis

Fransa’da Charlie Hebdo isimli mizah gazetesinin Hz. Muhammed karikatürlerini yayınlaması ardından özellikle başkent Paris’te olaðanüstü polisiye tedbirler alınırken, Marsilya’da gösteri yapan bir müslümana karşı 60 çevik kuvvet polisi harekete geçti.

“Müslümanların masumiyeti” isimli Ýslam karşıtı film ile Charlie Hebdo isimli Fransız mizah gazetesinin yayınladıðı karikatürlere tepkiler devam ediyor. Fransa genelinde olaðanüstü tedbirler alındı, gösteriler yasaklandı. Bugün de özellikle Paris’te yoðun polisiye tedbirler dikkat çekti. Ancak herhangi bir olay olmadı. Buna karşın kimlik kontrolleri sırasında Paris’te aralarında başörtülü kadınların da olduðu 21 kişi gözaltına alındı.

15 Eylül günü Eiffel kulesinin karşısında filmi protesto için yapılan izinsiz gösteride 150 kişi gözaltına alınmıştı. Paris ceza mahkemesi bugün eylemcilerden birini 5 ay hapse mahkum etti.

Paris Camisi rektörü Dalil Boubakir yaptıðı açıklamada Fransa’daki Müslümanların gösterdiði saðduyuyu selamlayarak, Müslüman topluluðun “ulusal birliði ve kamu düzenini korumak için kardeşlik ve dayanışma örneði gösterdiðini” söyledi.

Bu arada Charlie Hebdo’yu arayarak ölüm tehdidinde bulunduðu belirtilen bir kişi de gözaltına alındı.

Ülkenin güneyindeki Marsilya merkezinde ise Omar Celili isimli bir kişi saat 14.00’te eylem yapılması için çaðrıda bulundu. Ancak eylem saatinde yalnız kendisi vardı. Valilik eyleme izin vermemişti. 30 gazeteci de bir kişilik eylemi izlerken, 60 özel çevik kuvvetinin harekete geçirilmesi dikkat çekti. Eylemci üç afiş yapıştırarak tepkisini dile getirdi. Birinde “Domuz Hebdo”, bir diðerinde de “Müslüman Fransızların kendi haklarını savunmak için izne ihtiyacı yoktur” yazılıydı.

Celili, “Bugün belki yalnızım ama sessiz bir çoðunluðun sözcüsüyüm” dedi. Pasaportunu havaya kaldırarak gözaltına alınmaya hazır olduðunu söyleyen eylemci güvenlikçi politikaları ile yoðun tepki toplayan sosyalist Ýçişleri Bakanı Manuel Valls’a seslenerek “sorumluluklarına sahip çıkması ya da bir daha asla konuşmamasını” istedi. Eylemci gözaltına alınmadı.

Haziran ayındaki genel seçimlerde aday olan Celili, aşırı saðcı yabancı düşmanı Ulusal Cephe (Front National) partisinin üyeleri ile 2011’de yan yana fotoðraflanmıştı. Bu partinin lideri Marine Le Pen ise geçtiðimiz gün yaptıðı açıklamada Müslümanların başörtüsü ile Yahudilerin Kippa’sının yasaklanmasını istemişti.