Masjediy’in ölümüne neden olan polisler hakkında takipsizlik

Masjediy’in ölümüne neden olan polisler hakkında takipsizlik

Hollanda savcılıðı, Doðu Kürdistanlı Amir Akhchi Masjediy’in ölümüyle sonuçlanan, bir suçluyu yakalamak için bilinçli trafik sıkışıklıðı yaratan polisler hakkında cezai kovuşturmaya gerek olmadıðına karar verdi.

Geçtiðimiz yıl Ekim ayında polislerin, bir benzin hırsızını yakalamak için A2 anayolunda bilinçli trafik sıkışıklıðı yaratması ölümle sonuçlanmıştı. Benzin hırsızı, trafik sıkışıklıðına yakalanan Doðu Kürdistanlı 35 yaşındaki işletmeci Amir Akhchi Masjediy’in bulunduðu araca arkadan çarparak, Masjediy’in ölümüne neden olmuştu.

Utrecht savcılıðı, olayla ilgili yaptıðı soruşturmada, hırsızı yakalamaya çalışan polislerin hukuka uygun hareket ettiklerine, bundan dolayı da haklarında cezai kovuşturmaya gerek olmadıðına karar verdi.

Savcılıktan konuyla ilgili yapılan açıklamada, bilinçli trafik sıkışıklıðı yaratma talimatının Utrecht bildirim merkezindeki bir polis tarafından verildiði belirtilerek, söz konusu polisin, trafik sıkışıklıðı yaratmanın, trafiðe takılan insanlar için büyük risk doðuracaðının farkında olması gerektiði ifade edildi. Açıklamada, “Trafik güvenliði riski tutuklamadan daha aðır basması gerekiyordu” dendi.

Buna raðmen savcılık, “kararın verilmesi gerektiði koşullar ile idari yetersizlik” nedeniyle, polisler hakkında kovuşturmayı uygun bulmadıðını belirtti.