Merkel azınlık hükümetine razı ama erken seçime asla

Almanya’da yeni hükümetin nasıl kurulacağı belirsizliğini korurken, Başbakan Angela Merkel’in Sosyal Demokrat Parti (SPD) ile devam veya azınlık hükümeti seçeneklerini erken seçime yeğlediği bildiriliyor.

Redaktionsnetzwerk Deutschland’da yer alan bir haberde, Merkel’in koalisyon ve diğer ihtimallere dair parti yönetimiyle yaptığı görüşmelerin detaylarına yer verildi.

KOALİSYON VEYA AZINLIK HÜKÜMETİNE RAZI AMA SEÇİME DEĞİL

Habere göre, Merkel, erken seçimler veya azınlık hükümeti yerine SPD ile koalisyona devamda kararlı. Merkel’in SPD ile koalisyon görüşmelerinin başarısız olması halinde azınlık hükümeti seçeneğine daha sıcak baktığı belirtilen haberde, erken seçimlerden yana olmadığının altı çizildi.

Merkel’in başında olduğu Hristiyan Demokrat Birlik Partisi (CDU) ve kardeş partisi Hristiyan Sosyal Birlik Partisi (CSU) ile SPD arasındaki koalisyonun devamı seçeneği geçtiğimiz haftadan bu yana yeniden gündemde. Yeşiller Partisi ve Liberal Demokrat Parti (FDP) ile yapılacak ‘Jamaika’ koalisyonu ihtimali, FDP lideri Christian Lindner’in görüşmelerden çekildiğini duyurmasıyla sona ermişti.

SPD lideri Martin Schulz’un kesinlikle karşı çıktığını ilan ettiği Merkel’le koalisyonun devamı seçeneği ise, Jamaika koalisyonu görüşmelerinin başarısızlığa uğraması sonrasında yeniden gündeme gelmişti. Schulz, SPD kökenli Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier’le geçtiğimiz Perşembe yaptığı görüşme sonrasında koalisyon görüşmelerini parti üyelerine sormaya ikna olmuştu.

AZINLIK HÜKÜMETİNDE ÜÇTE BİRLİK SANDALYEYLE İŞİ ZOR

24 Eylül’de yapılan seçimlerde CDU-CSU yüzde 32,9, SPD yüzde 20,5, aşırı sağcı Almanya İçin Alternatif (AfD) yüzde 12,6, FDP yüzde  10,7, Sol Parti yüzde 9,2 ve Yeşiller yüzde 8,9 oy almışlardı. 709 parlamenterin seçildiği Federal Meclis’te partilerin sandalye dağılımı ise şöyle idi :  CDU/CSU 246, SPD 153, AfD) 94, FDP 80, Die Linke 69 ve Yeşiller 67.

CDU/CSU’nun sadece 246 sandalyeyle bir azınlık hükümetine gitmeleri halinde istedikleri kanunları çıkarmakta zorlanacakları bir gerçek. SPD’nin koalisyon dışında kalması durumunda zaten Merkel’le koalisyona karşı çıkan birçok parlamenterin azınlık hükümetinin getireceği tasarılara destek vermesi ihtimali de oldukça düşük.

Angela Merkel’e partisi içerisinden de SPD’yle koalisyona yönelik eleştiriler gelmişti. Partinin gençlik örgütü Junge Union (JU) içerisinden hafta sonunda eleştiriler yapılmış, ancak JU Başkanı Paul Ziemiak’tan Merkel’e destek geldi. Redaktionsnetzwerk’e konuşan Ziemiak, azınlık hükümeti veya SPD’yle ‘büyük koalisyon’ halinde de Merkel’in ‘tek lider’ olduğunu söyledi.