Merkel'e ilgi azalıyor, aşırı sağcı parti yükselişte!

Yeni ortaklarıyla hükümet kurma çalışmalarını sonuçlandıramaması Hıristiyan Demokrat politikacı Angela Merkel'e ilgiyi azalttı.

Yapılan son ankete göre Merkel'in partisi CDU'nun oy oranı yüzde 30'a düştü, aşırı sağcı parti Almanya için Alternatif (AFD)'nin oy oranı ise bu yılın en yüksek düzeyinde.

Avrupa'da en uzun süreli kadın başbakan unvanını elinde bulunduran ve 12. yılına hazırlanan Hıristiyan Demokratlar Birliği (CDU) Genel Başkanı Angela Merkel'in liderliğinde koalisyon hükümetinin kurma çalışmaları son aşamasına geldi.

24 Eylül'deki seçimlerinden ardından CDU'nun Hür Demokratlar Partisi (FDP) ile Yeşiller Partisi ile "Jamaika" adı verilen hükümetin anlaşma metninin bu hafta son şeklini alması bekleniyor. CDU'nun siyah, FDP'nin sarı ve Yeşiller'in yeşil renginin biraraya gelmesinden dolayı Jamaika'nın bayrağını çağrıştırdığı için bu hükümet modeline 'Jamaika koalisyonu' deniliyor.

Her üç parti arasındaki anlaşmasızlıkların giderilmek üzere olduğu belirtilerken, "Jamaika" koalisyonu kurma sürecinin uzaması seçmenlerin Merkel'e ilgisini azalttı. Son bir ankete göre CDU'nun oy oranı yüzde 30 civarında. 2011 yılından bu yana ilk kez Hıristiyan demokratlar bu seviyeye düştü.

CDU, 2013 yılındaki seçimler göz önüne alındığında yüzde 8 oy kaybederek yüzde 33 oy sınırında kaldı. Pazar günleri yayınlanan "Bild am Sonntag" gazetesinde yer alan anketin sonuçlarına göre Sosyal Demokratlar Partisi (SPD) ise yüz bir oyunu artırarak yüzde 22 civarında bulunuyor.

Aşırı sağcı parti Almanya için Alternatif (AFD)'nin ise oyunu yüzde 13'e çıkartması dikkat çekti. Sol Parti ise yüzde 10 oyunu korurken, ilk kez Merkel'in federal hükümet ortağı olmaya hazırlanan Yeşiller Partisi de yüzde 1 oyunu kaybederek yüzde 10'a düştü.

Anti-İslam, göçmen karşıtı söylemleriyle ilk kez Federal Meclis'e girmeyi başaran AFD'nin bütün partilerden, özellikle de CDU'dan oy devşirdiği belirtiliyor. Özellikle Doğu Almanya'da oy patlaması yapan AFD, ülkeye tek bir yeni mültecinin alınmaması ve devlete yük olan mültecilerin de gönderilmesi vaadiyle seçim kampanyaları düzenlemişti.