Merkel inadından vazgeçti, Euro rahatladı!

Merkel inadından vazgeçti, Euro rahatladı!

Avrupa Birliði liderleri, ekonomik krizle mücadele eden üye ülkelerin doðrudan Avrupa Ýstikrar Mekanizması'ndan yardım istemlerinin önünü açtı. Alman başbakanı Merkel'in inadından vazgeçmesi ardından yapılan anlaşmayla kriz ülkeleri "kemer sıkma politikalarını" hayata geçirmeden yardım fonundan yararlanabilecekler.

Brüksel'de yapılan 6 aylık Avrupa Birliði liderler zirvesi, son yılların en kritik ve en gergin zirvesi olarak tarihe geçti. Almanya Başbakanı Angela Merkel'in "Ýspanya ve Ýtalya'ya mali yardıma yapmaya gerek yok" ve "Hayatta olduðum sürece Euroband'lara karşı çıkacaðım" sözüyle hareket ettiði Brüksel'e, kapalı kapılar ardında 13 saat süren zirvenin ardından geri adım attı.

Sabah saatlerine anlaşmaya varan liderler, aynı zamanda AB'nin içindeki kuzey ve güney ülkeleri arasındaki derin fikir ayrılıðının de önüne geçtiler. Zira Hollanda, Avusturya, Finlandiya ve eski doðu bloðu ülkeleri Almanya'nın duruşunu desteklerken, Fransa, Ýtalya, Ýspanya ve Yunanistan ise karşı blokta yer alıyordu.

Yunanistan, Portekiz ve Ýrlanda'nın ardından krizle boðuşan Avrupa'nın dördüncü büyük ekonomisine sahip Ýspanya'nın kemer sıkma politikalarına ihtiyaç duymadan, Avrupa Ýstikrar Mekanizması'ndan mali yardım başvurmasının önü açıldı. Böylelikle daha çok Almanya örneðinde olduðu gibi ulusal hükümetlerin, bir başka ülkeye yardım yapma koşullarını aðırlaştırmasına öncülük etmeleri de bir ölçüde engelleniyor.

Anlaşmanın yapılması için yoðun şekilde mücadele ettiklerini, ancak fonu kullanma niyetlerinin olmaduðunu söyleyen Ýtalya Başbakanı Mario Monti "Koruma kalkanı oluşturuldu ve Euro bölgesini güçlendirecek bu anlaşmanın çok yararlı olduðunu düşünüyoruz" diye konuştu.

MERKEL'E PARTÝSÝNDEN TEPKÝ VAR

Bütün Euro ülkelerinin ortak borçlanması anlamına gelecek Eurobond'lara karşı ısrarında başarılı olan Merkel ise iyi bir karar aldıklarını söyledi. Ancak Merkel'in geri adım atması partilileri tarafından olumlu karşılanmadı. Alman devlet televizyonu ZDF'ye konuşan partisi Hıristiyan Demokratlar Birliði (CDU) Genel Sekreteri Hermann Gröhe "Kontrol olmadan sorumluluk almayacaðız" dedi.

Zirveden çıkan kararlara anında reaksiyon göster Avrupa piyasaları ise sabah saatleriyle itibaren yükselişe geçti. Zirveden çıkan bir başka önemli karar ise büyümeye 120 milyar Euro kaynak bulunması oldu. AB Konseyi Başkanı Herman Van Rompuy, bu fonun büyük kısmının krizle mücadele eden ülkelere ayrılacaðını söyledi.