Midilli açıklarında göçmen teknesi battı

Ege Denizi'ndeki Midilli Adası açıklarında bir göçmen teknesinin batması sonucu 4 kişinin öldüğü, 18 kişinin hayatta kaldığı bildirildi.

Midilli açıklarında zor durumdaki gemiye yardıma gittiklerini bildiren Yunan sahil güvenliği, 22 kişiyi taşıyan teknenin batması sonucu 4 kişinin hayatını kaybettiğini, 18’inin kurtulduğunu açıkladı.

Basın açıklamasında, hayatta kalan göçmenlerin Midilli limanına nakledildiği bildirildi.

Midilli limanı, Türkiye kıyılarından gelen göçün alışıldık adresi olarak biliniyor.

Yetkililer teknenin batma koşulları ve tekneden bulunanların kimliklerine ilişkin henüz ayrıntılı bir açıklamada bulunmadı.

Liman polisi, Avrupa Sınır Gözetleme Ajansı Frontex'in yardımıyla, çok sayıda göçmenin genellikle Batı Avrupa'ya gitmek üzere Yunanistan'a geçmeye çalıştığı Türkiye'nin karşısında bulunan Doğu Ege Denizi'nde düzenli olarak devriye geziyor.

Ege Denizi’nde son yıllarda çok sayıda göçmen trajedisi yaşandı. Yunan makamları, medya ve insan hakları örgütleri tarafından sıklıkla, Yunan topraklarına gelenlerin sayısını sınırlamak amacıyla göçmenleri yasa dışı şekilde Türkiye sularına itmekle suçlanıyor.

2015’te Avrupa’ya bir milyon göçmen ve mültecinin girişiyle yaşanan krizin ardından Yunanistan, girişleri azaltmak için Türkiye yakınındaki doğu adalarında devriye sayısını artırdı.

Haziran ayında, Libya'dan İtalya'ya yaklaşık 750 göçmeni taşıyan bir balıkçı trol teknesi, güneybatı Yunanistan açıklarındaki uluslararası sularda batmıştı. 100 dolayında kişi kurtarılırken, sadece 82 kişinin cenazesine ulaşıldı. İnsan hakları örgütlerine konuşan göçmenler bir Yunan sahil güvenlik gemisinin aşırı yüklü göçmen teknesini İtalyan sularına çekmeye çalıştığı sırada geminin battığını belirtmişti. Yunanistan makamlarının bu trajedideki rolüne ilişkin soruşturma talebi var.