'Minyatürize edilmiş' bomba ile nükleer deneme

'Minyatürize edilmiş' bomba ile nükleer deneme

Kuzey Kore yaptığı açıklamada, üçüncü nükleer denemeyi "başarılı bir şekilde" gerçekleştirdiklerini bildirdi. ABD ve Rusya'dan kınama gelirken, BM Güvenlik Konseyi acil toplanma kararı aldı.

Resmi haber ajansı KCNA "Üçüncü bir nükleer deneme başarılı ile yürütüldü" diye duyurdu. Ajans, bu üst düzeydeki nükleer denemenin, geçmişte yapılanların aksine patlayıcı gücü daha yüksek olduğunu belirtirken,  bu kez minyatürize edilmiş ve daha hafif bir bombanın kullanıldığını bildirdi.  Daha önceki iki deneme 2006 ve 2009 yıllarına gerçekleşmişti.

Yer altında yapılan deneme Güney Kore Başkanlığı'nın bir danışmanı tarafından da doğrulandı. Güney Kore, acil olarak ulusal güvenlik konseyini toplantıya çağırırken, aynı reaksiyon Japonya'da gelişti.

Güney Kore BM Güvenlik Konseyi'nden toplantı isterken, ordusu alarm düzeyini yükseltti.

BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon, nükleer denemeyi kınayarak "derinden istikrarsızlaştırıcı" dedi. Ban Ki-moon, "BM Güvenlik Konseyi'nin kararlarına yönelik açık ve ağır bir ihlaldir" diye tepki gösterdi.

BM Güvenlik Konseyi bugün sabah acilen toplanarak Kuzey Kore'deki gelişmeyi değerlendirme kararı aldı.

Minyatürize edilmiş aygıtın kullanılması uluslararası güçler için bir endişe kaynağı olarak görülüyor. Zira Kuzey Kore'nin bundan böyle bir top mermisinin başına sabitlemek için yeterince küçük bir bomba üretmeye olanak sunan hassas bir teknolojiye sahip olduğu endişesine yol açıyor. Bugüne kadar komünist rejim Kuzey Kore'nin uzun menzilli füzeler nükleer başlık geliştirme kapasitesi konusunda belirsizlik vardı.

Kuzey Kore Aralık ayında uzaya bir füze göndermeyi de başarmıştı. Bu da balistik teknolojisindeki belirgin gelişmeyi gösteriyordu.

ABD Başkanı Barack Obama, nükleer denemeye tepki göstererek,  bunun Kuzey Kore'yi daha güvenli kılmayacağını belirtti. Hızlı bir uluslararası eyleme çağıran Obama "ABD de kendisini ve ittifaklarını korumak için gerekli tedbirleri almaya devam edecektir. İttifaklarımız ve ortaklarımızla geniş koordinasyonumuzu güçlendireceğiz" dedi.

Bir kınama da Rusya'dan geldi.  İnterfax haber ajansına göre diplomatik bir kaynak, Rusya'nın nükleer denemeyi kınayarak "BM Güvenlik Konseyi kararlarının ihlali" olduğunu söylediğini bildirdi.