Mısır’da protestolar dinmiyor

Mısır’da protestolar dinmiyor

Mısır'ın başkenti Kahire’de dün akşam devlet başkanı sarayının çevresinde protestocularla polis arasında çatışmalar yaşandı. Çatışmalarda polis 1 kişiyi öldürürken, 50’den fazla kişi de yaralandı.

Devlet başkanlı sarayına yürüyen protestoculara polis gaz bombaları ve tazyikli su ile müdahalede bulundu. Protestocular polis müdahalesine taş ve Molotoflarla karşılık verdi.
Çatışmalarda bir protestocu polisler tarafından öldürülürken, 50’den fazla kişi de yaralandı
Protestocular, Müslüman Kardeşler'in bir üyesi olan devlet başkanı Muhammed Mursi'nin yeni bir ''tek adam'' modeli dayattığını ve iki yıl önceki ayaklanmanın değerlerine ihanet ettiğini söylüyor.

Suçlamaları reddeden Mursi ise, güvenlik güçlerinin devlet kurumlarını korumak için kararlı hareket edeceğini ve ''şiddetin arkasındaki grupların da siyasi hesap vereceklerini'' söyledi.

Cuma günü kentin kuzeyindeki cumhurbaşkanlığı sarayında düzenlenen gösterilerde binlerce kişi ''Git, Git, Mursi'' sloganları atmıştı. Bazı göstericiler daha sonra sarayın duvarlarına molotof kokteyli fırlattı.

Gece geç saatlerde gelen haberlerde çatışmalar sırasında bir kişinin silahlı saldırıda hayatını kaybettiği belirtildi.

Mursi'nin ayrılması talebiyle binlerce kişinin toplandığı Tahrir meydanında da zaman zaman çatışmalar yaşandı.

Mısır'da yeni protesto dalgası 24 Ocak'ta Kahire'de Mübarek'in devrilmesine yol açan gösterilerin başlangıcının ikinci yıl dönümünde ortaya çıktı ve çok sayıda kente yayıldı.

Salı günü Mısır ordusunun başındaki isim general Abdül Fettal el Sisi, ülkedeki siyasi krizin devletin çökmesine neden olabileceği uyarısında bulunmuştu.

Mursi'nin karşıtları Arap Baharı olarak anılan olay ve ayaklanmalara ihanet edildiğini, hazırlanan yeni anayasayı kendi çıkarlarını gözetecek şekilde hazırlandığını söylüyor.

Geçen haftadan bu yana yaşanan çatışma ve olaylarda en az 60 kişinin öldüğü bildiriliyor.