Moskova'da binlerce kişi 'evlatlık hakkı'na karşı yürüdü

Moskova'da binlerce kişi 'evlatlık hakkı'na karşı yürüdü

Rusya'nın başkenti Moskova'da 12 bin ila 20 bin arasında kişinin katıldığı bir yürüyüşte yabancıların Rus çocuklarını evlatlık edinmesinin yasaklanması talep edildi. Eylemciler, bir kardeşi Teksas'ta hayatını kaybeden evlatlık çocuğun geri dönüşünü istediler. Bu olay her iki ülke arasında gerilime neden olmuştu.  

İktidar yanlısı çocuk yarım derneklerinin organize ettiği yürüyüşe, eylemcilere göre 20 bin kişi katıldı. Moskova polisi ise 12 bin dolayında kişinin eyleme katıldığını bildirdi.

"Çocukların korunması" talebiyle kent merkezinde eksi 8 derecede yapılan yürüyüşte, Rus bayrakları, dini semboller ve Teksas'ta hayatını kaybeden Rus çocuğun fotoğrafları taşındı. Bu yürüyüş, Amerikalı yetkililerin Rus çocuğun ölümünün bir kaza sonucu olduğu, üvey anne ve babasının olayda bir kastının  olmadığı yönündeki açıklamasından sonra gerçekleşti.

Otopsi raporuna göre 3 yaşındaki çocuk, karnındaki şok nedeniyle bağırsaklarında "atardamar yırtılması" sonucu hayatını kaybetti. Otopsi ayrıca, çocuğun psikolojik sorunları olduğu ve kendi kendisini yaralanmaya sürüklediğini ortaya koydu.

Alkolik bir Rus anneden doğan çocuk Ocak ayında Teksas'taki yeni ailesinin evinde bilincini yitirmiş halde bulunmuştu.  Hastaneye götürülen çocuk kurtarılamamıştı.

Rusya Çocuk Hakları kamu denetçisi Pavel Astahov'un, ABD'li aile tarafından evlat edinilen Maksim Kuzmin'in, Teksas eyaletinde öldürüldüğünü ileri sürmüştü. Astahov, bu konuda Rusya Soruşturma Komitesine, olayın incelenmesi konusunda başvuruda bulunmuştu.

Amerikalı aile her ne kadar cinayet ile suçlanmasa da,  ihmalkarlıktan dolayı mahkum edilebilir.

Son 20 yılda Amerikalı aileler tarafından evlatlık edinilen 20 Rus çocuğun hayatını kaybettiği bildiriliyor.

Rusya'da ise ölen çocuğun küçük kardeşinin Teksas'tan geri getirilmesi için yoğun bir kampanya yürütülüyor. 2 yaşındaki çocuk aynı Amerikalı aile tarafından evlatlık alınmıştı. Rusya Devlet Başkanı sözcüsü Dmitri Peskov, bu yönlü girişimlerin başlatıldığını açıkladı.

Rusya geçtiğimiz yıl onayladığı bir yasa ile 2013'ten itibaren Rus çocukların Amerikalılar tarafından evlatlık edinilmesini yasakladı. Bu yasak, Amerika'nın Rus avukat Sergey Magnitski'nin 2009'de cezaevinde ölümü nedeniyle Rus yetkililere yaptırım uygulayan yasasına misilleme olarak getirildi.